fbpx
NaslovnicaMINA BusinessVelika rasprodaja u tehnološkom sektoru

Velika rasprodaja u tehnološkom sektoru

Njujork, (MINA-BUSINESS) – Berzanski indeksi na Wall Streetu pali su u srijedu drugi dan zaredom, a pod najvećim pritiskom ponovo je bio tehnološki sektor jer se ulagači iz njega povlače i preusmjeravaju u druge.

Dow Jones je oslabio 0,39 odsto na 31.270 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 1,31 odsto na 3.819 poena, a Nasdaq indeks 2,7 odsto na 12.997 bodova.

Indeksi su, nakon snažnog rasta u ponedjeljak, pali drugi dan uzastopno, a ponovo je pod najvećim pritiskom bio tehnološki sektor, prenosi Hina.

Cijene dionica Microsofta, Applea i Amazona skliznule su više od dva odsto.

Tako se nastavlja rotacija na tržištu, pri čemu se ulagači povlače iz tehnološkog i drugih sektora koji su prošle godine predvodili po rastu, a usmjeruju na cikličke sektore koji bi trebalo da imaju najviše koristi od novih podsticajnih mjera i oporavka privrede.

S&P indeksi finansijskog i industrijskog sektora dostigli su rekordne vrijednosti, dok je većina ostalih najvažnijih sektora oslabila.

Rotacija kapitala iz jednog sektora u druge posljedica je, između ostalog, i nade u nove podsticajne mjere.

Nakon što je nedavno Predstavnički dom Kongresa prihvatio predlog predsjednika Joea Bidena o paketu novih fiskalnih podsticaja vrijednih ukupno 1,9 biliona USD, ove sedmice bi o tome trebalo da raspravlja i Senat.

Uz to, ulagači se nadaju da će se s ubrzanjem vakcinisanja protiv Covida-19 ubrzati i oporavak ekonomije.

Izvještaj Agencije za zapošljavanje (ADP) je pokazao da se tržište rada sporo oporavlja.

U februaru je u privatnom sektoru broj zaposlenih porastao za 117 hiljada, manje nego što se očekivalo i manje u odnosu na 195 hiljada u januaru.

Ulagači pažljivo prate i kretanja prinosa na tržištima obveznica.

Prošle sedmice su prinosi na desetogodišnje američke državne obveznice dostigli 1,614 odsto, najviši nivo u godinu, što je izazvalo strahovanja ulagača od jačanja inflacije i povećanja kamatnih stopa prije nego što se na tržištima očekivalo.

Nakon pada početkom sedmice, u srijedu su prinosi na desetogodišnje obveznice dostigli 1,47 odsto, pa se ulagači plaše da bi ponovo mogli porasti na nivoe od prošle sedmice.

A na evropskim berzama cijene dionica su porasle.

Londonski FTSE indeks ojačao je 0,93 odsto na 6.675 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,29 odsto na 14.080 poena, a pariski CAC 0,35 odsto na 5.830 bodova.

Najčitanije