fbpx
NaslovnicaMINA BusinessVeći promet na berzi

Veći promet na berzi

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Pad indeksa i veći promet obilježili su sedmicu na Montenegroberzi, u kojoj je Vlada usvojila treći paket ekonomskih mjera podrške građanima i privredi za ublažavanje posljedica pandemije koronavirusa vrijedan 1,22 milijarde EUR.

Pokazatelj vrijednosti deset najboljih kompanija MNSE10 oslabio je 4,11 odsto na 692,29 poena, a MONEX 2,53 odsto na 10.188,09 boda.

Promet, koji je iznosio 201,7 hiljada EUR, bio je 4,3 odsto veći od prošlosedmičnog.

Realizovan je kroz 63 transakcije, a najveći udio u prometu imale su akcije Port of Adrie, i to 39,88 odsto.

Akcije Port of Adria-e porasle su 13,6 odsto na 11,7 centi.

Vlada je ove sedmice usvojila treći paket ekonomskih mjera podrške građanima i privredi za ublažavanje posljedica pandemije koronavirusa vrijedan 1,22 milijarde EUR, koji pokriva period od četiri godine.

Treći paket mjera obuhvata određene kratkoročne i posebno dugoročne mjere.

Namjena kratkoročnih mjera je da obezbijede podršku sektoru turizma u iznosu od 83,35 miliona EUR, podsticaj poljoprivredi i ribarstvu za realizaciju investicija u ukupnom iznosu od 89,4 miliona EUR, unapređenje konkurentnosti privrede i to kroz 17 programskih linija i davanjem deset miliona EUR bespovratnih sredstava samo u ovoj godini.

Mjere obuhvataju i podršku privredi kroz subvencionisanje zarada uključujući turizam u ukupnom iznosu od 16,2 miliona EUR, kao i podršku najugroženijim kategorijama stanovništva u iznosu od 1,8 miliona EUR.

Akcije barske Marine pale su 20 odsto na 1,6 EUR, Hipotekarne banke 8,9 odsto na 820 EUR, Elektroprivrede 5,2 odsto na 3,3 EUR, Jugopetrola 4,6 odsto na 9,05 EUR, Hotelske grupe (HG) Budvanska rivijera skoro jedan odsto na 5,15 EUR, kao i Jadran Perasta 0,5 odsto na 2,1 EUR.

Dionice Montecarga pale su deset odsto na 35,2 centa, Crnogorskog elektroprenosnog sistema 7,9 odsto na 56,2 centa, Luke Bar 7,4 odsto na 25 centi i Zetatransa 0,5 odsto na 83,8 centi.

Akcija Plantaža pala je 5,9 odsto na 8,8 centi. Ta kompanija će za berbu vinskog grožđa ove godine angažovati mehanizaciju, ali i pored toga, potrebno im je još 700 sezonskih radnika, zbog čega iz tog preduzeća apeluju na nezaposlene da im se jave.

Iz kompanije su Vijestima kazali da je nedostatak radne snage višegodišnji problem, ali da je ove godine zbog epidemije novog koronavirusa najizraženiji.

Prethodnih godina angažovani su uglavnom sezonski radnici iz Makedonije, Bosne i Hercegovine i Srbije, ali je zbog epidemije to, za sada, nemoguće.

Akcija Crnogorskog Telekoma ostala je na prošlosedmičnih 1,2 EUR.

Neto dobit te kompanije u prvoj polovini godine iznosila je 800 hiljada EUR, što je 500 hiljada EUR manje u poređenju sa istim periodom u prošloj godini.

Iz te telekomunikacione kompanije je saopšteno da je epidemija novog koronavirusa proglašena krajem prvog kvartala ove godine, imala, zbog novih okolnosti u kojima su se kompanije u Crnoj Gori našle, značajan negativan uticaj na poslovanje.

Akcije Hotelsko-turističkog preduzeća (HTP) Ulcinjska rivijera rasle su 43,6 odsto na 3,59 EUR i Centra za odmor, rekreaciju i liječenje Igalo neznatno na 3,01 EUR.

Obveznicama Hipotekarne banke trgovano je za oko tri hiljade EUR.

Promet na MTP ME, odnosno multilateralnoj trgovačkoj platformi, ove sedmice iznosio je 35,29 hiljada EUR.

Vlada je najavila da će od 1. avgusta pokrenuti novi ciklus tromjesečnog subvencioniranja zarada zaposlenih u dijela privrede u bruto iznosu od 18 miliona EUR, koje će biti fokusirane na 3,5 hiljada preduzeća i 25 hiljada radnika.

Ministarka ekonomije, Dragica Sekulić, kazala je da od 1. avgusta kreće novi ciklus subvencija u iznosima od 50 do 100 odsto minimalne bruto zarade, u zavisnosti od djelatnosti, koje će se odnositi na jul, avgust i septembar.

Najčitanije