fbpx
NaslovnicaMINA BusinessVeće izdvajanje za sektor poljoprivrede imperativ

Veće izdvajanje za sektor poljoprivrede imperativ

Podgorica, Berane, (MINA-BUSINESS) – U Crnoj Gori je, u ambijentu skoka cijena i zavisnosti države od uvoza, važno da svi razumiju imperativ većeg izdvajanja za sektor poljoprivrede, saopštili su predstavnici resornog ministarstva.

Vršilac dižnosti direktora Direktorata za plaćanje u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Vladislav Bojović, kazao je, prilikom posjete poljoprivrednicima u Beranama, da je važno da svi razumiju imperativ većeg izdvajanja za sveobuhvatnu podršku poljoprivrednicima kao proizvođačima hrane, ali i kao potencijalno većim ili novim izvoznicima.

On je posjetio poljoprivredne proizvođače Marka Čukića i Miodraga Kastratovića, navodeći da poljoprivrednici koji pripadaju mlađoj generaciji i koji žele da oforme ili razvijaju svoja poljoprivredna gazdinstva, moraju biti u fokusu pažnje i posvećenosti države i Ministarstva.

„Ocijenjeno je da mnoga domaćinstva u Crnoj Gori, koja imaju potencijal i realnu perspektivu razvoja, nijesu nikada osjetila brigu države, već je mnogo toga podređivano „velikima“, a uz to ili prije svega uvozničkim interesnim grupama, što je otvaralo prostor za brojne zloupotrebe i diskriminaciju“, navodi se u saopštenju.

Konstatovano je da je i u toj sferi politička odnosno partijska pripadnost, kao i interesna povezanost osoba iz bivših vladajućih struktura, činila da se jednima preko svake mjere pomaže, dok se drugi zanemaruju ili im se čak odmaže da razviju svoju proizvodnju, nabave mehanizaciju, dobiju podršku.

„O tome govori činjenica da je veliki broj poljoprivrednika bio prinuđen da isključivo od svojih sredstava nabavlja mehanizaciju i uopšte pokreće proizvodnju“, dodaje se u saopštenju.

Bojović je saopštio da će Ministarstvo nastojati da napravi odlučan otklon od takve politike.

On je naveo i da Ministarstvo u kontinuitetu preispituje politiku subvencija i nastoji da je prilagođava novonastalim okolnostima.

Na sastanku je, kako je saopšteno iz Ministarstva, konstatovana zapanjujuća činjenica koliko sela i zaseoka u Crnoj Gori, na izmaku ove godine, nema obezbijeđen put i vodu, kao i koliko je katuna koje koriste veliki broj stočara, a koji nemaju osnovnu infrastrukturu.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije