fbpx
NaslovnicaMINA BusinessVeće američke zalihe spustile cijene nafte ispod 86 USD

Veće američke zalihe spustile cijene nafte ispod 86 USD

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte pale su u srijedu na međunarodnim tržištima ispod 86 USD, pritisnute neočekivano snažnim rastom zaliha u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) i neravnomjernim oporavkom od pandemije koronavirusa.

Na londonskom tržištu cijena barela bila je 88 centi manja u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 85,52 USD. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 95 centi nižoj cijeni, od 83,7 USD, prenosi SEEbiz.

Cijene su proteklih dana rasle zbog pojačane potražnje koju je generisao prelaz proizvođača struje nakon poskupljenja uglja i gasa na jeftiniji mazut i dizel. Vodeći proizvođači istrajavaju u tek skromnom povećanju snabdijevanja u novembru, za samo 400 hiljada barela dnevno.

Trgovci su se fokusirali na izvještaj Američkog instituta za naftu, prema kojem su zalihe sirove nafte u SAD-u porasle prošle sedmice 2,3 miliona barela, tvrde izvori na tržištu. Analitičari su očekivali skromniji rast.

Porasle su i zalihe benzina, za 500 hiljada barela, i zalihe derivata, za milion barela, prkoseći očekivanjima analitičara koji su predviđali njihov pad.

Zalihe u rezervoarima u Cushingu, u Oklahomi, na najnižem su nivou u tri godine, a cijene u dugoročnijim terminskim ugovorima navode na pretpostavku da se neće značajnije mijenjati u idućim mjesecima.

Cijene nafte rastu na londonskom tržištu već osam, a na američkom deset sedmica, i čini se da su previsoke, primjećuju analitičari.

“Ako nas ne zateknu novi naslovi koji podižu cijene, što je moguće kada se prisjetimo zbivanja, mogli bismo svjedočiti dobitničkim prodajama u Londonu i u SAD-u i to bi bilo zdravo za tržište”, rekao je viši tržišni analitičar u OANDA-i Craig Erlam.

Kočnica je cijenama i neravnomjeran oporavak svijeta od najgore zdravstvene krize u posljednjih 100 godina, koji je već u više navrata raspirivao sumnju u održivost visokih cijena nafte.

Odvojeno je OPEC objavio da je barel referentne korpe nafte njegovih članica u utorak stajao 84,52 USD, što znači da je pojeftinio 14 centi u odnosu na prethodni dan trgovanja.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

ODT Podgorica osnovno državno tužilaštvo, Viši sud, tunel

Tužilaštvo naložilo hapšenje osam policajaca zbog primanja mita

Podgorica, (MINA) - Osnovno državno tužilaštvo naložilo je hapšenje osam policijskih službenika Sektora granične...