fbpx
NaslovnicaMINA BusinessVeća rata kredita za varijabilne kamate

Veća rata kredita za varijabilne kamate

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Svi koji imaju kredite sa varijabilnom kamatnom stopom u narednom periodu, od šest mjeseci i dalje, mogu očekivati povećanje anuiteta koji imaju u odnosu na sadašnje, saopštio je generalni sekretar Udruženja banaka, Bratislav Pejaković.

On je u Jutarnjem programu TVCG najavio niže stope kamata za mala i srednja preduzeća. Međutim, smanjenje kamatnih stopa za građane može se očekivati kada se podigne opšti standard i smanji uticaj pandemije.

Pejaković je rekao da od rizika zavise i nivoi kamatnih stopa, prenosi portal RTCG.

“To ne znači da banke izbjegavaju rizike nego ih uzimaju na razumnom nivou. Sa smanjivanjem rizika možemo očekivati smanjenje kamatnih stopa, sa smanjenjem uticaja pandemije, sa povećanjem privrednih aktivnosti, gdje možemo očekivati od turizma pozitivnije efekte, građevinarstva i energetike”, objasnio je Pejaković.

Prema njegovim riječima, kada se podigne opšti standard i u nižim kamatnim stopama i kada infrastrukturno uredimo sistem, u smislu funkcionisanja i sudstva na kraju krajeva, naplate loših potraživanja, može se očekivati smanjenje kamatnih stopa.

Preduzeća ipak imaju čemu da se nadaju.

“Ono što možemo da najavimo, biće niže stope za mala i srednja preduzeća, jer je potpisan ugovor između komercijalnih banaka i države, gdje manji dio tih sredstava je upotrijebljen tokom prethodne godine posebno za finansiranje u pandemijskom periodu. Veći dio tih sredstava biće plasiran tokom ove godine, tako da će tu biti niže kamatne stope”, kazao je Pejaković.

On je naveo da se banke imaju čime pohvaliti.

“Inače u poplavi rasta cijena od građevinskog materijala do osnovnih životnih namirnica možemo se pohvaliti da u građevinskom sektoru imamo kontinuitet pada kamatnih stopa iz godine u godinu”, kazao je Pejaković.

On je dodao da imaju dovoljno sredstava da odgovore na svaku tražnju.

Govoreći o uticaju pandemije na banke, Pejaković je rekao da imaju rast od 18 odsto kreditnog portfolija u odnosu na prošlu godinu.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Roma, Atalanta, Bajer i Marsej u polufinalu

Podgorica, (MINA) - Fudbaleri Rome, Atalante, Bajera iz Leverkuzena i Marseja plasirali su se...