fbpx
NaslovnicaMINA BusinessVeća konkurentnost u privlačenju investicija jedini odgovor

Veća konkurentnost u privlačenju investicija jedini odgovor

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Jedini kompetentan odgovor Crne Gore na usporavanje svjetske ekonomije mora biti povećana konkurentnost u privlačenju investicija i kvalitetu turističke ponude, ocijenio je ministar finansija, Darko Radunović.

„To je način da i u uslovima ograničenja obezbijedimo svoj dio kolača“, kazao je Radunović Pobjedi, komentarišući najave da se ove godine može očekivati kriza ili u najboljem slučaju usporavanje ekonomskog rasta.

On je rekao da ne dijeli kataklizmična predviđanja, koja stižu i sa nekih ozbiljnih svjetskih adresa da se ulazi u novu globalnu krizu, kao i da nije sklon takvoj vrsti defetizma.

„Činjenica je da su aktivnosti globalne ekonomije usporene. To je posljedica niza faktora i procesa koji, u manjoj ili većoj mjeri, imaju ekonomske implikacije. Primjera radi, turbulencija u trgovinskim odnosima Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i Kine svakako utiče na ekonomsku dinamiku i van tih država, jer se radi o dvije najveće ekonomije u svijetu“, naveo je Radunović.

On je dodao da je slično i sa odnosima EU i Rusije, kao i posljedicama izlaska Velike Britanije iz EU.

„Postoji i niz posrednih globalnih frustracija iz sfere geostrateških odnosa koji, ako i nemaju očiglednu ekonomsku boju, jesu faktori rizika. A svi rizici, čak i kada su neekonomski, vidljivo se reflektuju na ekonomiju“, objasnio je Radunović.

Jasno je, prema njegovim riječima, da Crna Gora ne može uticati na globalna dešavanja.

„Svakako ih moramo pratiti i analizirati njihove uticaje na domaću ekonomiju, kako bismo, gdje god je to moguće, definisali i primijenili amortizujuće mjere“, kazao je Radunović.

Relevantne međunarodne institucije, kako je podsjetio, zaista prognoziraju nastavak usporenja svjetske ekonomije, ali nikako do recesionog nivoa.

„Primjera radi, Evropska komisija očekuje da će rast svjetske ekonomije u ovoj godini biti tri odsto, a da će ta stopa u Evropskoj uniji biti 1,4 odsto. To svakako mora negativno uticati na trgovinske tokove, investicije, pa i na turističku potrošnju, a to jesu vitalni domeni na koje se oslanja naša ekonomija. Naš jedini kompetentan odgovor mora biti povećana konkurentnost u privlačenju investicija i u kvalitetu turističke ponude“, saopštio je Radunović.

Najčitanije