fbpx
NaslovnicaBusiness Top StoryVDT: Odbačena krivična prijava

VDT: Odbačena krivična prijava

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Krivična prijava u predmetu koji je formiralo Specijalno državno tužilaštvo (SDT) povodom provjere zakonitosti korišćenja depozita klijenata Atlas banke tokom trajanja privremene uprave Centralne banke (CBCG), odbačena je, saopšteno je iz Vrhovnog državnog tužilaštva.

Iz VDT-a su, odgovarajući na dopis nezavisnog poslanika Aleksandra Damjanovića, saopštili da je podnosilac krivične prijave obaviješten da ima pravo da podnese pritužbu na rješenje o njenom odbacivanju, te da shodno odredbi člana Zakonika o krivičnom postupku može preduzeti gonjenje.

„U vezi sa dopisom kojim ste tražili informaciju o fazi predmeta SDT-a formiranom povodom provjere zakonitosti korišćenja depozita klijenata Atlas banke tokom trajanja privremene uprave CBCG, nakon pribavljanja izvještaja od SDT-a od 4. oktobra, obavještavamo vas da je u predmetu donijeto rješenje o odbacivanju krivične prijave“, navodi se u dopisu.

SDT je u maju formiralo predmet o tome kako je privremena uprava Atlas banke umanjila depozite za 21,8 miliona EUR zatvaranjem kredita jednih klijenata depozitima drugih.

Damjanović je u emisiji Argumenti na Javnom servisu polovinom aprila kazao da je to nezakonito.

On je agenciji Mina-business rekao da je iz VDT-a, nakon toga, dobio obavještenje da su samoincijativno otvorili predmet u fazi izviđaja.

“Sada odbacuju krivičnu prijavu, ne zna se čiju, u istom predmetu, i o tome me obavještavaju, dok ne govore šta se desilo sa sopstvenim izviđajem koje je tužilaštvo pokrenulo otvarajući predmet”, dodao je Damjanović.

On je najavio da će tražiti pojašnjenje od VDT-a radi li se o istom predmetu, jer je evidentno da je tokom trajanja privremene uprave prekršen Zakon o bankama i da su umanjeni i depoziti Atlas banke tako što su krediti jednih klijenata zatvarani kompenzacijom sa depozitima drugih, što zakon izričito zabranjuje.

Atlas banka bila je pod privremenom upravom od 7. decembra prošle godine do 6. aprila, kada je uveden stečaj nakon neuspjele dvije dokapitalizacije.

Najčitanije

Roma, Atalanta, Bajer i Marsej u polufinalu

Podgorica, (MINA) - Fudbaleri Rome, Atalante, Bajera iz Leverkuzena i Marseja plasirali su se...