fbpx
NaslovnicaMINA BusinessVažno finansijsko opismenjavanje djece

Važno finansijsko opismenjavanje djece

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Udruženje banaka Crne Gore (UBCG) veliku pažnju usmjerava na finansijsko opismenjavanje djece i mladih, uz približavanje osnovnih finansijskih i bankarskih kategorija kroz interaktivne programe prilagođene odgovarajućem uzrastu, saopštili su njegovi predstavnici.

“Pandemija koronavirusa onemogućava nam da posjetimo škole i univerzitete, ali kroz prigodne tekstove želimo da naglasimo značaj štednje i finansijske inkluzije”, rekli su iz UBCG povodom Globalne nedjelje novca.

Iz UBCG su kazali da je pandemija još jednom podsjetila da se mora voditi računa o novcu, štednji i upravljanju finansijama, kako na ličnom, tako i na porodičnom i državnom nivou.

“Mladi predstavljaju budućnost naše zajednice i rastu kroz edukaciju o značaju novca, štednje i poznavanja finansijskih kategorija. Plan nam je da uključimo naše mlade iz osnovnih i srednjih škola u međunarodni kviz znanja o novcu i finasijama u organizaciji Evropske bankarske federacije”, dodaje se u saopštenju.

Iz UBCG su kazali da je Globalna nedjelja novca, koja se obilježava od 22. do 28. marta, godišnja globalna proslava, koju je inicirao Child & Youth Finance International (CYFI).

Cilj je da se Globalna nedjelja novca promoviše na lokalnom i regionalnom nivou, kroz događaje i aktivnosti u cilju edukacije djece i mladih o novcu i štednji, stvarajući tako uslove da se pripreme za život i postanu preduzimljivi.

“U cijeloj Evropi obilježavaju se ovi dani sa ciljem da se istakne vrijednost štednje, kako za pojedinca, tako i za sveukupni ekonomski napredak. Želi se naglasiti važnost borbe protiv rasipništva, a posebno to koliko je važna finansijska edukacija djece i mladih kao budućnosti svake države”, naveli su iz UBCG.

Pismenost u oblasti ličnih finansija je, kako su ocijenili, jedna od sposobnosti koje su i te kako važne.

UBCG je ovim aktivnostima nastavila da slijedi smjernice bankarskog sektora Evrope i na inicijativu Evropske bankarske federacije iz Brisela organizuje taj događaj već petu godinu zaredom.

Najčitanije