fbpx
NaslovnicaMINA BusinessUvoz cigareta uvećan skoro 40 odsto

Uvoz cigareta uvećan skoro 40 odsto

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Uvoz cigareta u septembru, od kada je Vlada vratila akciznu stopu sa 40 na 30 EUR na hiljadu komada povećan je 39 odsto u odnosu na isti mjesec prošle godine, saopšteno je iz Uprave carina.

Vlada je od 1. septembra vratila akcizu na cigarete zbog povećanja šverca cigareta zbog kojeg je prihod od akciza pao četvrtinu. Vraćanje akcize pojeftinilo je cijenu paklica 20, 30 i 40 centi.

“Uvoz cigareta u septembru bio je veći 39,3 odsto u odnosu na septembar prošle godine. Uvoz u oktobru porastao je 8,77 odsto u odnosu na isti mjesec prošle godine”, saopšteno je Pobjedi u odgovoru na pitanje da li se vraćanje akcizne stope odrazilo na tržište.

U septembru je Uprava carina izdala i veći broj akciznih markica.

“U septembru smo izdali markica za 3,28 miliona komada cigareta, a mjesec kasnije za 1,75 miliona komada”, kazali su iz Uprave.

Na pitanje da li se smanjio šverc cigareta iz Uprave carina su odgovorili da na to ne mogu odgovoriti, jer ne rade analizu tržišta i uticaj promjene visine akcize na promet cigareta.

Ministar finansija Darko Radunović ranije je rekao Pobjedi da je još rano govoriti o efektima smanjenja akciza i dodao da je srednjoročan cilj stvaranje stabilnog tržišta za akcizne obveznike, smanjenje prostora za nelegalnu trgovinu i obezbjeđenje izvjesnijih budžetskih prihoda.

Država je prvi put početkom oktobra saopštila da je siva ekonomija 30 do 40 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), što znači da se kreće u rasponu od 1,3 do 1,7 milijardi EUR, jer je prošlogodišnji proizvod bio 4,3 milijarde. Do tada je važila zvanična ocjena da se kreće od 20 do 25 odsto BDP-a.

Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS

Najčitanije