fbpx
NaslovnicaMINA BusinessUtvrditi da li je Vlada prekršila pravila o državnoj pomoći

Utvrditi da li je Vlada prekršila pravila o državnoj pomoći

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Akcija za socijalnu pravdu (ASP) tražila je od Agencije za zaštitu konkurencije (AZK) da utvrdi da li je Vlada prekršila propise o državnoj pomoći, kada je odlučila da iz budžeta plaća dio subvencija proizvođačima električne energije iz obnovljivih izvora (OIE).

Pravni savjetnik pri ASP-u, Ines Mrdović, kazala je da je ta nevladina organizacija danas uputila inicijativu AZK-u, kao nadležnom tijelu za ocjenu državnih pomoći.

„AZK treba da utvrdi da li je Vlada prekršila propise o državnoj pomoći, kada je u maju prošle godine odlučila da iz budžeta plaća dio subvencija proizvođačima električne energije iz OIE“, navela je Mrdović u saopštenju.

Ona je podsjetila da je Vlada u maju prošle godine izmijenila Uredbu o naknadi za podsticanje proizvodnje iz obnovljivih izvora, tako što je domaćinstva oslobodila plaćanja naknade za prvih 300 kilovata struje i odlučila da je izdvaja iz budžeta, što je poznatije kao OIE 1.

„Za potrošnju preko 300 kilovata domaćinstva plaćaju oko 0,94 centi naknade za svaki potrošeni kilovat struje, što se na računu prikazuje kao OIE 2“, dodala je Mrdović.

Prema njenim riječima, Zakonom o kontroli državne pomoći predviđeno je da su subvencije jedna od vrsta državnih pomoći, a propisan je i kompletan postupak za odobrenje pomoći.

„Kako se radi o izdvajanjima iz budžeta kojima se daju subvencije privatnim subjektima, Ministarstvo ekonomije je moralo podnijeti zahtjev AZK-u da li se radi o dozvoljenoj ili nedozvoljenoj državnoj pomoći“, smatra Mrdović.

Ona je kazala da je u odgovoru ASP-u, na osnovu Zakona o slobodnom pristupu informacijama, AZK saopštila da joj tokom prošle godine nijesu dostavljani zahtjevi sa dokumentacijom koja se odnosi na plaćanje naknade za OIE.

„Pored toga, indikativno je što uredbom o naknadi za podsticanje proizvodnje iz OIE Vlada utvrđuje čak i formulu za cijenu električne energije za privilegovane proizvođače, pa je određuje na osnovu referentne berze u Budimpešti“, saopštila je Mrdović.

Na ovaj način je, kako je dodala, državna Elektroprivreda (EPCG) obavezana da plaća privilegovanim proizvođačima cijenu struje koja je uglavnom skuplja od one na domaćem tržištu.

„To je dodatna privilegija koja se daje privatnim subjektima, pa ASP inicijativom traži da AZK utvrdi da li se ovdje radi o nedozvoljenoj državnoj pomoći“, navela je Mrdović.

Ona je kazala da je Vlada, budžetom za ovu godinu, opredijelila za subvencije privilegovanim proizvođačima struje oko tri miliona EUR, od čega se, kako tvrdi, moglo sagraditi nekoliko vrtića.

„Umjesto toga, taj novac završiće u privatnim džepovima“, zaključila je Mrdović.

Najčitanije