fbpx
NaslovnicaMINA BusinessUtvrdili visinu naknade za podsticanje proizvodnje

Utvrdili visinu naknade za podsticanje proizvodnje

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Ministarstvo ekonomije je, shodno zakonskoj obavezi, utvrdilo visinu jedinične naknade za podsticanje proizvodnje električne energije za ovu godinu od 0,9439 i po kilovat satu (kWh).

Iz Ministarstva su saopštili da je ova godina posljednja u koju ulaze u rad veći proizvoidni kapaciteti iz obnovljivih izvora energije, koji je garantovan otkupom po podsticajnim cijenama.

“Izmjenama i dopunama Uredbe o naknadi za podsticanje proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora i visokoefikasne kogeneracije obezbijeđeno je da posljedice tog povećanja ne dijele kupci koji efikasno koriste raspoloživu električnu energiju”, objasnili su iz Ministarstva.

Iz Ministarstva su dodali da je utvrđeno da naknada za podsticanje električne energije za ovu godinu za potrošnju električne energije u kategoriji domaćinstava ostaje nepromijenjena i za potrošnju prvih 300 kWh, što je iznos računa oko 30 EUR.

“Na ovaj način obezbijeđeno je da posljedicu promjene cijena neće osjetiti oko 61 odsto domaćinstava, odnosno oko 200 hiljada potrošača, a da za sve ostale ona ostane nepromijenjena za potrošnju do tog iznosa”, objasnili su iz Ministarstva.

Za potrošnju preko 300 kWh u kategoriji domaćinstava i svih ostalih kategorija distributivnih kupaca primjenjivaće se utvrđena naknada.

Primjena jedinične nakande za podsticanje se primjenjuje od 1. januara.

“U narednim godinama očekivani objekti velikog kapaciteta neće biti obuhvaćeni podsticajnim cijenama te to neće uslovljati promjene tarifa po tom osnovu”, zaključili su iz Ministarstva.

Najčitanije