fbpx
NaslovnicaMINA BusinessUsvojili Strateški plan razvoja Bara

Usvojili Strateški plan razvoja Bara

Bar, (MINA-BUSINESS) – Strateški plan razvoja Opštine Bar do 2025. godine, koji je usvojen u srijedu, sublimira projekte za poboljšanje kvaliteta života građana korišćenjem raspoloživih resursa na održiv način, saopštili su iz te lokalne samouprave.

Predsjednik Opštine Bar, Dušan Raičević, objasnio je da je u pitanju važan dokument, koji predstavlja kombinaciju potreba i želja, ali vodi računa o realnom planiranju u finansijskom smislu.

“Vrijeme ubrzanog razvoja društva i sve brojnijih potreba građana zahtijeva da o razvoju promišljamo strateški, odgovorno i planski, i da na maksimalan i održiv način iskoristimo resurse i stavimo ih u funkciju boljeg kvaliteta življenja svih stanovnika”, naveo je Raičević u saopštenju.

On je dodao da se Strateškim planom razvoja stvara povoljan ambijent za buduća investiciona ulaganja, dalju izgradnju infrastrukture, jačanje privrede, odnosno turizma, poljoprivrede i drugih grana, uz očuvanje životne sredine, kao i za kreiranje većeg broja kvalitetnijih radnih mjesta.

Strateškim planom se, prema riječima Raičevića, doprinosi poboljšanju uslova u oblastima obrazovanja i zdravstva, sporta i kulture, kao i za adekvatnu brigu o potrebama najugroženijih grupa građana.

On je naveo da je plan usklađen sa Strategijom regionalnog razvoja Crne Gore do 2025. godine i Zakonom o regionalnom razvoju, kao i da su prepoznati partneri i finansijski okvir za njegovu realizaciju.

„Pored okvirnog budžeta za realizaciju projekata iz Strateškog plana, lokalna uprava je prepoznala i potencijalne partnere, uz čiju će finansijsku i tehničku podršku raditi na implementaciji plana. Osim sredstava opredijeljenih budžetom Opštine, akcenat će biti stavljen na mogućnost iskorišćavanja sredstava iz državnih i fondova EU i drugih donatora”, dodao je Raičević.

Tim dokumentom je definisan i plan sprovođenja projekata u petogodišnjem periodu, čijom realizacijom će život svakog pojedinca u Baru biti značajno bolji, kvalitetniji i sadržajniji.

“Projektima koje smo definisali želimo da ostvarimo viziju Bara kao modernog grada, privrednog čvorišta i grada bogatog kulturnog nasljeđa koji živi tokom cijele godine, ima kvalitetne sadržaje za ugodan život građana svih generacija, čime se Bar razvija u željenom pravcu”, saopštio je Raičević.

On je dodao da Strateški plan razvoja sadrži ciljeve i projekte koji su jasno predstavljeni i koji su mjerljivi – utvrđen je i izvještajni period na godinu dana, čime će biti omogućeno pravovremeno praćenje realizacije projekata i uvid u uspješnost sprovođenja planova.

„Bar zaslužuje najbolje, stoga smo sve kapacitete, znanja i resurse usmjerili u funkciju daljeg razvoja grada, koji ljudi biraju kao mjesto za život i rad, a u koji gosti dolaze i rado se vraćaju. Vjerujem u razvoj Bara koji će biti po mjeri njegovih građana”, poručio je Raičević.

Najčitanije