fbpx
NaslovnicaMINA BusinessUsvojene makroprudencione mjere

Usvojene makroprudencione mjere

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Savjet Centralne banke (CBCG) usvojio je danas makroprudencione mjere kojima se definiše da banke od 1. januara prilikom odobravanja gotovinskih kredita građanima, čiji je rok otplate duži od osam godina, moraju zahtijevati njihovo potpuno obezbjeđenje kvalitetnim kolateralom.

Iz CBCG su objasnili da kvalitetni kolateral podrazumijeva fiduciju ili hipoteku na nepokretnostima, zalog na pokretnim stvarima ili finansijske instrumente, garancije/kontragarancije i druge instrumenti kreditne zaštite koji ispunjavaju uslove da se mogu koristiti za ublažavanje kreditnog rizika.

Makroprudencione mjere, koje je Savjet usvojio u formi odluke, imaju za cilj dalje održavanje stabilnosti finansijskog sistema i održivog finansiranja građana.

Mjerama je predviđeno da banke koje imaju visoku izloženost po osnovu gotovinskih kredita odobrenih građanima sa preostalim rokom otplate dužim od šest godina, mogu odobravati takve kredite uz uslov da je on obezbijeđen kvalitetnim kolateralom.

Iz CBCG su kazali da se makroprudencijalne mjere uvode na period od dvije godine od početka primjene.

Savjet je razmatrao i usvojio Izvještaj o poslovanju i sprovođenju politike CBCG za jun i jul, u kojem je konstatovano da su aktivnosti vrhovne monetarne institucije u tom periodu realizovane u skladu sa planiranim obavezama utvrđenim ovogodišnjim programom rada.

Savjet je danas razmatrao i Kvartalni izvještaj o poslovanju banaka u prvoj polovini godine, sa Informacijom o realizaciji operativnih ciljeva, u kojem je zaključeno da su ključne bilansne pozicije svih 13 banaka tokom drugog kvartala zabilježile rast, kako u jednogodišnjem uporednom periodu, tako i u odnosu na kraj prošle godine.

Na sjednici je razmatran i usvojen Izvještaj o poslovanju mikrofinansijskih institucija (MFI) i lizing društava na kraju drugog kvartala, u kojem je konstatovano je da je u sektoru mikrokreditiranja u tom periodu u odnosu na kraj prvog tromjesečja ostvaren rast ukupne bilansne sume od 1,3 odsto i kredita od 3,4 odsto, uz minimalni pad kamatnih stopa, od 0,12 procentnih poena.

„Što se tiče poslovanja lizing društava, taj sektor je u drugom kvartalu karakterisala stabilnost, pozitivan finansijski rezultat i rast aktive, potraživanja i kapitala“, navodi se u saopštenju.

Savjet je razmatrao i Izvještaj o poslovanju Investiciono-razvojnog fonda (IRF) na kraju drugog kvartala, koje karakteriše rast ključnih bilansnih pozicija, odnosno aktive, kredita i potraživanja, kao i kapitala.

Ukupna aktiva je u drugom kvartalu u odnosu na prvi porasla 9,8 odsto, krediti 6,1 odsto, a likvidna sredstva 32 odsto.

Savjet je danas usvojio i Makroekonomski izvještaj CBCG za drugi kvartal.

„Prema preliminarnim podacima Monstata, u prvom kvartalu je ostvaren realni rast po stopi od tri odsto, dok je u drugom evidentirano povećanje aktivnosti u građevinarstvu, trgovini, turizmu i većini vidova saobraćaja. Pozitivnim su ocijenjeni trend rasta priliva stranih direktnih investicija i zaposlenosti, koji su zabilježeni tokom drugog kvartala“, navodi se u saopštenju.

Savjet je usvojio i Izvještaj o kretanju cijena za drugi kvartal, u kome se navodi da su potrošačke cijene smanjene 0,4 odsto u odnosu na prethodni kvartal. Najveći doprinos padu dale su cijene u kategorijama odjeća i obuća i stanovanje, voda, struja, gas i druga goriva.

U Izvještaju se navodi i da će rast ekonomske aktivnosti u ovoj godini djelovati antiinflatorno.

„Modelska prognoza ukazuje da će se sa vjerovatnoćom od 90 odsto, inflacija, mjerena preko indeksa potrošačkih cijena, u decembru kretati u rasponu od 0,3 do 1,5 odsto, sa centralnom tendencijom od 0,9 odsto. Ekspertska procjena CBCG je slična modelskoj i ona ukazuje da se u ovoj godini može očekivati inflacija u rasponu od 0,3 do 1,3 odsto“, navodi se u saopštenju.

Savjet je usvojio Izvještaj o rezultatima ankete o kreditnoj aktivnosti banaka za drugi kvartal, koji ukazuju da su u tom periodu u odnosu na prethodni kvartal kreditni standardi za privredu ublaženi, dok su za stanovništvo ostali nepromijenjeni.

Rezultati ankete pokazuju i da je, tokom drugog kvartala, tražnja za kreditima privrede i stanovništva porasla.

„Tražnja privrede bila je vođena potrebom za finansiranjem obrtnih sredstava i kapitalnih investicija, dok su kod stanovništva glavni faktori rasta tražnje potrebe za refinansiranjem postojećih dugova i kupovina trajnih potrošnih dobara“, zaključuje se u saopštenju.

Najčitanije