fbpx
NaslovnicaMINA BusinessUsvojen Program za privlačenje digitalnih nomada u Crnoj Gori

Usvojen Program za privlačenje digitalnih nomada u Crnoj Gori

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Vlada je usvojila Program za privlačenje digitalnih nomada u Crnoj Gori do 2025. godine sa Akcionim planom za narednu godinu kojim se namjerava povećati broj digitalnih nomada koji borave u državi.

Ministarka javne uprave, digitalnog društva i medija, Tamara Srzentić, kazala je da je, kroz izradu programa za privlačenje digitalnih nomada, a u saradnji sa resornim ministarstvima, prepoznato da su neophodne određene normativne izmjene i dopune, u dijelu regulisanja statusa digitalnih nomada, odobravanja njihovog boravka u Crnoj Gori, ali i definisanja poreskih olakšica za tu kategoriju stranih rezidenata.

“Cilj nam je da Crna Gora bude prepoznata kao globalno privlačna destinacija za digitalne nomade, zbog čega smo kroz program i budžet za narednu godinu planirali realizaciju kampanje Crna Gora – destinacija za digitalne nomade, ali i kreiranje web platforme koja će postati centralno mjesto za sve informacije i digitalnu interakciju nomada sa našom zemljom”, saopštila je Srzentić.

Vlada je usvojila Program na predlog Ministarstva javne uprave, digitalnog društva i medija.

Kako je navela Srzentić, u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova, identifikovane su neophodne izmjene Zakona o strancima i pratećih pravilnika, u dijelu prepoznavanja kategorije digitalnih nomada i odobravanja njihovog boravka u Crnoj Gori do godinu dana uz mogućnost produženja.

„Takođe, u saradnji sa Ministarstvom finansija i socijalnog staranja, kroz izmjene i dopune Zakona o porezu na dohodak fizičkih lica, a u odnosu na prepoznatu kategoriju digitalnih nomada i njihovog boravka u Crnoj Gori, prepoznate su određene dopune zakona koje je potrebno primijeniti kako bi digitalni nomadi kao strani rezidenti imali poreske olakšice na dohodak koji zarađuju radeći za inostrane kompanije“, objasnila je Srzentić.

Cilj je, kako je kazala, unaprijediti digitalni ambijent, ne samo za nomade, već i za sve građane pa je kroz program prepoznato i uvođenje novih elektronskih servisa.

“Naredni period je u potpunosti posvećen implementaciji planiranih aktivnosti iz strategije i programa, zato vjerujemo da udruženim snagama sa partnerima možemo raditi na unapređenju cjelokupnog digitalnog ambijenta, koji će učiniti da Crna Gora bude digitalno razvijena zemlja”, rekla je Srzentić.

Ona je kazala da boravak digitalnih nomada u Crnoj Gori, pogotovo regulisanje statusa digitalnih nomada, doprinijeće misiji javne uprave u Crnoj Gori da zemlju približi e-svijetu i da kao takva bude uticajnija u digitalnoj eri. Za Crnu Goru, kao turističku destinaciju, digitalni nomadi nose veliki promotivni potencijal, ali takođe mogu uticati i na investicioni imidž države.

Programom se definišu strateški prioriteti i ciljevi kreiranje ambijenta kako bi Crna Gora postala privlačna destinacija za digitalne nomade, uslovi za odobrenje/izdavanje dozvola za privremeni boravak digitalnih nomada, aktivnosti i analize kako bi se ocijenio ekonomski i društveni potencijal, kao i nadležne institucije za sprovođenje aktivnosti, indikatori uspjeha, izvori finansiranja i druga pitanja od značaja za sprovođenje Programa i pratećeg Akcionog plana.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

SNP

Kaluđerović: Bez odlaganja uvesti Amber Alert sistem

Podgorica, (MINA) - Poslanica Socijalističke narodne partije (SNP) Slađana Kaluđerović pozvala je Vladu i...