fbpx
NaslovnicaMINA BusinessUsvajanje izmjena zakona o PIO do kraja ovog ili početkom narednog mjeseca

Usvajanje izmjena zakona o PIO do kraja ovog ili početkom narednog mjeseca

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Rasprava o Predlogu izmjena i dopuna zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju (PIO) i njegovo usvajanje očekuje se do kraja ovog ili početkom narednog mjeseca, zavisno od programa rada Skupštine, saopšteno je iz Unije slobodnih sidnikata (USSCG).

Iz Unije su kazali da su se njeni i predstavnici Saveza sindikata (SSCG) danas sastali sa premijerom Duškom Markovićem i da je odlučeno da će narednih dana izmjene i dopune zakona o PIO biti i formalno procesuirane.

„Marković je upoznao predstavnike USSCG i SSCG da će Vlada, u naredna dva dana, usvojiti Predlog izmjena i dopuna zakona o PIO i uputiti ga u skupštinsku proceduru. Rasprava o tom aktu i njegovo usvajanje očekuje se do kraja ovog ili početkom narednog mjeseca, zavisno od programa rada Skupštine“, dodali su iz Unije.

Time se, kako su ocijenili, potvrđuje ispravnost stava rukovodstva USSCG koje je, u pregovorima o tom zakonu, vjerovalo u kompromis postignut sa predstavicima Ministarstva rada i socijalnog staranja i Vlade i dalo prednost socijalnom dijalogu.

„Za USSCG je od suštinskog značaja da će izmjene i dopune zakona o PIO biti usvojene u ispregovaranoj formi, na koji način će se znatno poboljšati položaj budućih penzionera, a donekle i položaj najugroženije kategorije penzionera“, tvrde u Uniji.

Predstavnici Unije su, kao najznačajnije benefite koje donosi zakon, izdvojili smanjenje starosne granice za muškarce i žene na 66 godina odnosno 64 godine, kao i da se iz osnovice za obračun penzije izuzima jedna četvrtin nevezanih, najnepovoljnijih godina osiguranika.

Oni su kao benefit naveli i novu formulu za usklađivanje aktuelnih penzija i povećanje najniže penzije na 145 EUR.

„Posebno ističemo da će svi koji su od 1. januara ove godine ostvarili pravo na penziju imati mogućnost podnošenja zahtjeva za ponovno određivanje penzije primjenom novog zakona, s tim što će se novi iznos penzije određivati počev od dana kada je osiguranik ostvario pravo na penziju“, objasnili su iz Unije.

Kako su dodali, izmjenama i dopunama zakona o PIO, prvi put su napravljene korekcije „reforme“ penzionog sistema iz 2003. godine, kojom su crnogorske penzije obezvrijeđene, a veliki broj crnogorskih penzionera doveden do ruba siromaštva.

„Kroz najavljene izmjene i dopune Zakona PIO ostvariće se veća pravednost i adekvatnost penzija“, smatraju u Uniji.

U toj sindikalnoj asocijaciji su kazali da su izmjene i dopune zakona o PIO rezultat visokog stepena konsenzusa postignutog između predstavnika Vlade i socijalnih partnera.

„Svojim odnosom prema izmjenama i dopunama zakona o PIO i uvažavanjem argumenata, koje su reprezentativne sindikalne centrale iznosile tokom pregovora, Vlada je pokazala visok stepen razumijevanja i spremnost da nastavi da gradi konstruktivan socijalni dijalog sa sindikatima, kao socijalnim partnerima“, zaključuje se u saopštenju.

Najčitanije