fbpx
NaslovnicaBusiness Top StoryUstavnom sudu predato 19 tužbi

Ustavnom sudu predato 19 tužbi

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Ustavnom sudu uloženo je 19 tužbi na rješenja o isključivanju iz prava na isplatu garantovanih depozita Atlas banke u stečaju, saopštio je direktor Fonda za zaštitu depozita (FZD), Predrag Marković.

Ranije je saopšteno da je iz prava na isplatu isključeno 413 deponenata Atlas banke sa ukupnim iznosom od 5,34 miliona EUR.

Marković je rekao Pobjedi da se radi o deponentima za koje je Fond utvrdio da predstavljaju povezana lica ili se radi o organima i organizacijama države ili lokalne uprave.

„Ti deponenti ističu da nijesu povezana lica ili da nijesu organi ili organizacije države ili lokalne samouprave“, naveo je Marković.

On je dodao da je Fondu do sada uložen 21 prigovor u vezi isplate depozita.

„Nakon provjere navoda kod stečajnog upravnika Atlas banke, četiri prigovora su prihvaćena kao opravdana“, saopštio je Marković.

Do 3. jula je za 8,69 hiljada deponenata Atlas banke, u koju je Centralna banka uvela stečaj 5. aprila, isplaćeno 68,28 miliona EUR, što je 75,74 odsto ukupnih garantovanih.

Marković je kazao i da isplata teče bez zastoja, kako za rezidente, tako i za nerezidente.

„Ovih dana je prisutan veći broj deponenata nerezidenata, odnosno stranaca koji koriste priliku da tokom godišnjih odmora iskoriste i pravo na isplatu garantovanih depozita. Očekujemo da će dio rezidenata koji žive i rade u inostranstvu, takođe tokom ljetnje sezone, preuzeti svoj garantovani depozit“, rekao je Marković.

Isplata garantovanih depozita Atlas banke počela 24. aprila preko Crnogorske komercijalne banke, Hipotekarne banke, NLB i Societe Generale banke Montenegro.

Ukupni depoziti kod Atlas banke iznosili su 186,43 miliona EUR. Od 93,69 hiljada deponenata registrovanih u poslovnoj evidenciji Atlas banke, njih 90,02 hiljade su imali pravo na isplatu garantovanog depozita u ukupnom iznosu od 89,59 miliona.

Na 85,91 hiljadu građana odnosilo se 77,3 miliona EUR, dok se na 4,1 hiljadu preduzeća odnosilo 12,2 miliona.

Veće obaveze od depozita imalo je 3,26 hiljada deponenata.

Najčitanije