fbpx
NaslovnicaMINA BusinessUSSCG: Vlada hitno da koriguje enormni rast cijena goriva

USSCG: Vlada hitno da koriguje enormni rast cijena goriva

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Unija slobodnih sindikata (USSCG) pozvala je Vladu da hitno izmijeni uredbu o načinu obrazovanja maksimalnih maloprodajnih cijena naftinih derivata, kako bi korigovala enormni i za standard crnogorskih građana neprihvatljivi rast cijena goriva.

“Zbog ukupne krize izazvane pandemijom koronavirusa koja je prouzrokovala gubitak radnih mjesta, smanjenje zarada, pad ekonomske i kupovne moći pojedinca i porodica, došlo je do urušavanje životnog standarda naših građana”, navodi se u saopštenju povodom najnovijeg poskupljenja cijena goriva.

Iz USSCG smatraju da je neminovno da će to poskupljenje usloviti dodatan rast cijena životnih namirnica, prevoza i druge robe i usluga i time prouzrokovati novi udar na budžete crnogorskih građana.

“Od januara je cijena nafte i naftnih derivata drastično porasla, pa je krajnje vrijeme da se preispita njena politika utvrđivanja. Naime, za proteklih šest mjeseci, cijena eurosupera 95 je porasla čak 23 centa, sa 1,14 EUR na 1,37 EUR, dok je cijena eurodizela porasla 18 centi, sa 1,03 EUR na 1,21 EUR”, rekli su iz Unije.

Iz USSCG su rekli da ukoliko bi se sadašnje cijene nafte i naftnih derivata uporedile sa zemljama okruženja, na primjer Sjevernom Makedonijom i Bosnom i Hercegovinom, vidjeli bi da su one u tim zemljama niže preko 20 centi po litru goriva, pri čemu treba imati u vidu da je minimalna zarada u Crnoj Gori najniža u regionu.

“Zato, USSCG zahtijeva od Vlade da utvrdi gornju granicu cijene nafte i naftnih derivata na način da ona ne može preći nominalni iznos od 1,1 EUR po litru, čime bi se stalo na put daljem povećanju cijena, a samim tim i daljem pogoršanju socio-ekonomskog položaja naših građana”, navodi se u saopštenju.

U Uniji smatraju da bi limitiranje gornjeg iznosa bilo najbolje rješenje, jer bi država i u tim tržišnim uslovima prihodovala velika sredstva po osnovu naplate od akciza koje na naftu i naftne derivate trenutno iznose nestvarnih 60 odsto.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije