fbpx
NaslovnicaMINA BusinessUsporen pad indeksa

Usporen pad indeksa

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Na Vol stritu indeksi Dow Jones i S&P 500 pali su u srijedu, peti dan zaredom, ali znatno sporije nego prethodnih dana, a ulagači i dalje najviše prate vijesti o širenju koronavirusa.

Dow Jones oslabio je 0,46 odsto na 26.957 bodova, S&P 500 skliznuo je 0,38 odsto na 3.116 poena, a Nasdaq indeks ojačao je 0,17 odsto na 8.980 bodova, prenosi HRportfolio.

U posljednjih pet dana ti indeksi potonuli su oko osam odsto, što je posljedica strahovanja ulagača od širenja koronavirusa izvan Kine.

U Kini se već danima broj novozaraženih i umrlih od tog virusa smanjuje, ali virus se brzo širi izvan Kine, pa je u srijedu prvi put broj novozaraženih izvan Kine bio veći od broja novozaraženih u toj zemlji.

Ulagači na Vol stritu plaše se širenja virusa u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), nakon što je američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti upozorio da bi se trebalo pripremiti za moguće širenje epidemije u SAD-u, pozivajući škole, kompanije i lokalne vlasti da razmisle o mjerama opreza, kao što je otkazivanje javnih događanja.

Direktor u kompaniji Commonwealth Financial Network, Brad McMillan, naveo je da je glavna priča da je usporen pad tržišta.

“Za razliku od rasprodaje proteklih dana, sada su ulagači razmislili nakon novih vijesti o virusu, a potom odlučili da prikladno reaguju. Tržište je palo, ali ne previše”, kazao je McMillan.

U većini od 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa cijene dionica su pale, a najviše u energetskom, tri odsto, što je posljedica pada cijena nafte.

Najviše je porastao tehnološki sektor, 0,4 odsto.

Obim trgovanja i dalje je velik, što ukazuje na povlačenje ulagača sa tržišta.

Na američkim berzama vlasnika je zamijenilo 11,8 milijardi dionica, dok je prosječni dnevni obim u posljednjih 20 dana iznosio 8,2 milijarde.

Na evropskim berzama zaustavljen je oštar pad cijena dionica.

Londonski FTSE indeks ojačao je 0,35 odsto na 7.042 bodova, a pariski CAC 0,09 odsto na 5.684 poena.

Frankfurtski DAX oslabio je 0,12 odsto na 12.774 boda.

Najčitanije