fbpx
NaslovnicaMINA BusinessUspješno rukovođenje i poboljšanje održivosti poljoprivredne proizvodnje

Uspješno rukovođenje i poboljšanje održivosti poljoprivredne proizvodnje

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Dvodnevna obuka za korišćenje novog softvera za prikupljanje podataka i obuka za FADN proces prikupljanja podataka počela je danas u Podgorici, saopšteno je iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Zahvaljujući otvorenom partnerstvu Ujedinjenih nacija, FAO kao njenoj organizaciji koja vodi brigu o poljoprivredi, danas počinje korišćenje novog softvera za prikupljanje podataka u okviru FADN sistema.

FADN sistem u Evropskoj uniji zasniva se na konceptu ustanovljenom još 1965. godine i predstavlja glavni instrument za evaluaciju efekata Zajedničke poljoprivredne politike Evropske unije. Trenutno se u sistemu EU nalazi oko 80 hiljada poljoprivrednih gazdinstava, koja predstavljaju populaciju od oko pet miliona gazdinstava.

„Taj sistem omogućava praćenje poslovnih promjena na poljoprivrednim gazdinstvima tokom godine, što poljoprivrednim proizvođačima omogućava da uspješnije rukovode svojim poslovanjem, a kreatorima poljoprivredne politike pruža mogućnost da ocijene efekte sprovedenih mjera“, navodi se u saopštenju.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Aleksandar Stijović je tokom obraćanja istakao značaj FADN sistema, koji kako je ukazao, za Crnu Goru ne predstavlja samo sakupljanje podataka iz oblasti poljoprivrede, niti samo jedan od zahtjeva Evropske unije, već osnovu za donošenje nacionalnih poljoprivrednih politika na onsovu tih podataka, što do sada nije bila praksa.

„Potrebni su nam dokumenti koji daju pregled stanja poljoprivrednog sektora, uključujući ulogu poljoprivrede u domaćoj privredi, kao i pregled stanja sa najvažnijim ekonomskim pokazateljima, strukturne i proizvodne karakteristike sektora, kretanje cijena poljoprivrednih proizvoda i indikatori spoljne trgovine“, kazao je Stijović.

Ti podaci, kako je naveo, promovišu transparentnost u poljoprivredi i pojačavaju međunarodnu pregovaračku poziciju Crne Gore.

„Njime se takođe prikupljaju podaci o aktivnostima gazdinstva koje nijesu vezane za poljoprivrednu proizvodnju kao što su turizam, šumarstvo, pružanje usluga mehanizacijom, a za te aktivnosti država ima posebnu brigu“, rekao je Stijović.

On je iskazao zahvalnost programu UN FAO na kontinuiranoj podršci i doprinosu razvoju poljoprivrednog sektora u Crnoj Gori.

Zahvaljujući ovakvom sistemu za praćenje određenih ekonomskih pokazatelja, podaci koji će se pratiti na poljoprivrednim gazdinstvima biće jednako uporedivi sa poljoprivrednim gazdinstvima kako u regionu, tako i u Evropi.

Metodologija koja se primjenjuje u FADN sistemu teži da obezbijedi reprezentativne podatke na osnovu tri dimenzije: geografskog položaja, ekonomske veličine i tipa poljoprivredne proizvodnje.

Podaci koji se prikupljaju obuhvataju: fizičke i strukturne podatke lokacija, površine pod pojedinim kulturama, broj grla stoke, radna snaga, kao i ekonomske i finansijske podatke, vrijednost proizvodnje, prodaja, kupovina, imovina, troškovi, prihodi i subvencije.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije