fbpx
NaslovnicaMINA BusinessUspješna primjena sniženja cijena usluga rominga prema RLAH sistemu

Uspješna primjena sniženja cijena usluga rominga prema RLAH sistemu

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Crnogorski Telekom, Telenor i M:tel uspješno su primijenili sniženje cijena usluga rominga prema sistemu „roming kao kod kuće“ (RLAH), saopšteno je iz Agencije za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost (EKIP).

Agencija je izvršila provjeru postupanja operatora po odluci kojom im je naložila da od 1. jula ove godine primijene sljedeći korak u smanjenju cijena usluga rominga u državama Zapadnog Balkana, odnosno naplatu prema RLAH sistemu, kao i provjeru usklađenosti rada sa Pravilnikom i Smjernicama za implementaciju navedene odluke.

„Tom prilikom nijesu uočene nepravilnosti u primjeni navedenih akata i obračunu usluga u romingu“, navodi se u saopštenju EKIP-a.

Iz EKIP-a su podsjetili da nadležna ministarstva i regulatorna tijela iz Zapadnog Balkana, u cilju smanjenja cijena usluga rominga u regionu, sprovode koordinarane aktivnosti dugi niz godina.

Prvi korak je bio potpisivanje Sporazuma o sniženju cijena usluga rominga u javnim mobilnim komunikacionim mrežama u Budvi 29. septembra 2014. godine.

U sljedećem koraku je 4. aprila 2019. godine u Beogradu potpisan Sporazum o smanjenju cijena usluga rominga u javnim mobilnim komunikacionim mrežama.

Sporazum su potpisala ministarstava nadležna za oblast elektronskih komunikacija Albanije, Bosne i Hercegovine (BiH), Crne Gore, Sjeverne Makedonije, Srbije i Kosova.

Regionalnim sporazumom o roamingu, u drugoj fazi, predviđeno je da se od 1. jula ove godine primijeni RLAH sistem naplate, odnosno da nema naplate dodatnih naknada za usluge rominga za sve krajnje korisnike u zemljama Zapadnog Balkana, već da plaćaju cijene kao da te usluge koriste u svojoj domaćoj mreži.

EKIP je, u cilju implementacije te faze, sproveo sve aktivnosti koje su predviđene Sporazumom i u koordinaciji sa regulatornim tijelima iz regiona donio odgovarajuće akte.

Iz EKIP-a su saopštili da je primjenom RLAH regulative došlo do značajnog povećanje korišćenja usluga rominga u regionu Zapadnog Balkana, a posebno data usluge, odnosno pristupa internetu.

Nakon tri mjeseca primjene regulacije RLAH u regionu Zapadnog Balkana, Agencija je izvršila analizu korišćenja usluge rominga za prvih devet mjeseci ove godine.

Poređenje broja korisnika usluga rominga u ovoj godini vršeno je sa brojem korisnika iz 2019, koja se smatra rekordnom u kontekstu turističkog prometa.

Podaci iz prošle godine nijesu uzeti u obzir, jer je, zbog pandemije koronavirusa, došlo do velikog pada u korišćenju usluga rominga, tako da se ti podaci ne mogu smatrati referentnim.

Na osnovu podataka o broju inbound korisnika, odnosno korisnika mobilnih usluga iz drugih država koji su tokom ove godine posjetili Crnu Goru i koristili roming usluge crnogorskih operatora, zaključuje se da je broj inbound roming korisnika u julu, avgustu i septembru devet odsto manji u odnosu na iste mjesece 2019.

„Broj inbound roming korisnika u prvih devet ovogodišnjih mjeseci manji je u odnosu na isti period 2019. godine 21 odsto“, precizirali su iz EKIP-a.

Rast broja inbound roming korisnika u prethodna tri mjeseca, u odnosu na isti period 2019, zabilježen je iz Ukrajine 191 odsto, Lihtenštajna 13 odsto, Albanije 30 odsto, Luksemburga 29 odsto, Makedonije 26 odsto, Srbije 21 odsto, Austrije 12 odsto, Kosova 11 odsto, Slovenija sedam odsto, BiH šest odsto i Holandije dva odsto.

„Rast broja inbound roming korisnika u prvih devet mjeseci ove godine, u odnosu na isti period 2019, zabilježen je iz Izreala, Ukrajine, Lihtenštajna, Kosova, Luksemburga, Makedonije, Albanije i Srbije“, navodi se u saopštenju.

Iz EKIP-a su kazali da su, nakon uspješne primjene sniženja cijena usluge rominga između država Zapadnog Balkana, počeli razgovori o smanjenju cijena usluga rominga između tog regiona i Evropske unije (EU).

„Smanjenje cijena usluga rominga značilo bi mnogo za ekonomije Zapadnog Balkana, kao i sve njihove građane. Na taj način bi se taj region značajno približio jedinstvenom tržištu elektronskih komunikacija EU, a građanima bi se značajno olakšali uslovi putovanja, odnosno korišćenje digitalnih servisa u državama članicama Unije“, zaključuje se u saopštenju.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije