fbpx
NaslovnicaMINA BusinessInvesticijeUsluge klijentima već krajem godine

Usluge klijentima već krajem godine

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Novo remontno brodogradilište za super i mega jahte, konzorcijuma renomirane holandske kompanije Damen i Porto Montenegra u Bijeloj, prve usluge klijentima moglo bi početi da pruža već krajem godine, saopštio je izvršni direktor Adriatic Marinasa, David Margason.

On je u intervjuu Vijestima kazao da će u prve tri godine poslovanja nove firme, koja se još vodi pod radnim imenom Montenegro Yacht Services (MYS), biti uloženo preko 20 miliona EUR.

“Bijela će, ukoliko se sve realizuje po planu, postati kredibilna i konkurentna alternativa do sada renomiranim brodogradilištima za jahte u Francuskoj, Španiji i na zapadnoj obali Italije”, rekao je Margason.

Vlada i konzorcijum Damen-Porto Montenegro su krajem prošle godine potpisali koncesioni ugovor na 30 godina za privredno korišćenje brodogradilišne luke Bijela.

Ugovoreni preduslov za početak rada konzorcijuma, koji je već kupio oko 2,65 miliona EUR vrijedne objekte i opremu bivšeg Brodogradilišta Bijela, jeste da francuska kompanija Valgo, koju je angažovala Vlada, do marta 2020. godine završi ekološku remedijaciju tog prostora, koja podrazumijeva uklanjanje oko 150 hiljada tona grita i zagađenog zemljišta iz Bijele.

Koncesioni ugovor, prema riječima Margasona, daje pravo konzorcijumu da, ako postoji mogućnost, i prije završetka ekološke remedijacije može početi da radi.

“Stoga namjeravamo da počnemo organizaciju cijelog sistema, zapošljavanje prvih radnika i pripremu da već pred kraj ove godine u Bijeloj počnemo da pružamo određene vrste usluga remonta, koje se mogu sprovesti na brodovima na vezu, bez da se oni za to podižu iz mora”, kazao je Margason.

U konzorcijumu planiraju da se već do kraja godine radi na većim jahtama, koje bi bile vezane uz glavni gat brodogradilišta.

“Plan je da se istovremeno ponude i usluge vađenja iz mora i servis manjih jahti, koje se mogu dići na obalu mobilnim dizalicama”, objasnio je Margason.

On je dodao da će novi plutajući dok, koji će sagraditi Damen, u Bijelu stići u prvoj polovini naredne godine.

Margason je rekao i da jahte dužine ispod 30 metara nijesu glavno ciljno tržište za budući razvoj MYS-a.

“Kao glavni izvor posla, makar u početku, računamo na jahte koje borave u Porto Montenegru, ali i drugim marinama u Crnoj Gori, jer se marine grade i u Luštici Bay i Portonovom”, poručio je Margason.

On je saopštio da će se sa konkurencijom boriti kvalitetom, poštovanjem rokova i raspoloživog budžeta i dobrim cijenama.

Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS

Najčitanije