fbpx
NaslovnicaMINA BusinessUskoro otvaranje fabrike čipsa i smokija u Crnoj Gori

Uskoro otvaranje fabrike čipsa i smokija u Crnoj Gori

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Fabrika čipsa i smokija, brenda Vipa, koja bi narednih mjeseci trebalo da se otvori u Crnoj Gori, mogla bi trajno da riješi situaciju na tržištu krompira i značajno unaprijediti situaciju u oblasti poljoprivrede, saopštio je resorni ministar Aleksandar Stijović.

Stijović i direktor Direktorata za poljoprivredu, Miroslav Cimbaljević, posjetili su pogon investitora fabrike čipsa i smokija, brenda Vipa, kako bi se uvjerili u sve potencijale i tehnologiju proizvodnje koja je planirana da se prenese u fabriku koja će biti otvorena u Crnoj Gori u narednim mjesecima.

Iz Ministarstva je saopšteno da su investitori informisali Stijovića da u skladu sa ranijim dogovorom namjeravaju pokretanje četiri proizvodna pogona – za proizvodnju smokija, čipsa, pirea i smrznutog pomfrita.

„Pokretanjem fabrike čipsa i ostalih pogona, kao i izgradnjom modernih skladišta za krompir, proizvođačima krompira u Crnoj Gori će biti obezbijeđen siguran plasman na tržište, dok će proizvodima biti dodata vrijednost što će uticati i na poboljšanje nacionalne ekonomije“, kazali su iz Ministarstva.

Stijović je rekao da su imali priliku da vide pogon u radu koji će biti implementiran u Crnoj Gori i koja sada radi sa više od 200 zaposlenih.

„Uvjereni smo da ovaj projekat ima budućnost, da je samoodrživ i od velikog značaja za Crnu Goru. Očekujemo da trajno riješimo situaciju na tržištu krompira, ali i značajno unaprijediti situaciju u oblasti poljoprivrede“ rekao je Stijović.

Investitori su, kako se navodi, prepoznali ozbiljnost u radu, posvećenost i iskren pristup Ministarstva i zahvalili Stijoviću na konkretnim potezima kojima ubrzava i olakšava pokretanje investicije.

Realizacija projekta je već u toku i čitav niz koraka je već napravljen. U toku je proces implementacije, a plan je da se u narednih nekoliko mjeseci fabrika postavi u pogon.

Nađen je najbolji model da investitor kao pravno lice uloži u izgradnju skladišnog i preradnog pogona za preradu krompira. Investitor je već kupio zemljište i u fazi je podizanja objekta.

Za sirovinsku bazu za potrebe fabrike čipsa, konstatovano je da će, pored postojećih, biti potrebno da se zasade dodatne površine krompira od oko 300 do 400 hektara.

„Na ovaj način čitav sektor dobija na značaju, otvaraju se nova radna mjesta kroz kooperantsku mrežu, a mjesto investicije postaje prepoznatljivo i atraktivno za nove investitore“, navodi se u saopštenju.

Dogovoreno je da proizvođači dobijaju mogućnost sigurnog otkupa po stabilnim cijenama, uz dugoročno planiranje proizvodnje i obavezno potpisivanja ugovora sa investitorom.

„Potrebne količine su planirane na oko deset hiljada tona. Sadni materijal biće obezbjeđivan kooperantima, a dogovoreno je i da kompanija otvori i poljoprivrednu apoteku kako bi snizila marže za nabavku sadnog materijala koji bi se koristio kao sirovinska baza“, rekli su iz Ministarstva.

Ulaganje u sektor poljoprivrede u Crnoj Gori, kako su ocijenili, otvara mogućnost da se proširi proizvodnja i da još veći broj poljoprivrednika, a posebno mladih, uz pomoć države pokrene ili omasovi već postojeću proizvodnju.

„Pokazujemo da konkretne mjere i aktivnosti daju rezultate, a model će biti primenjen i u svim ostalim sektorima poljoprivrede“, zaključuje se u saopštenju.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije