fbpx
NaslovnicaMINA BusinessUskladiti protokole za putovanja i unaprijediti mjere bezbjednosti

Uskladiti protokole za putovanja i unaprijediti mjere bezbjednosti

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Konzistentni i usklađeni protokoli za putovanje, unaprijeđene mjere bezbjednosti i zaštita radnih mjesta i sredstava za život glavni su elementi za ponovno pokretanje turizma, saopšteno je na sastanku Globanog kriznog odbora za turizam Svjetske turističke organizacije (UNWTO).

Iz Ministarstva održivog razvoja i turizma je saopšteno da je na sastanku, održanom u utorak, ponovljena neophodnost zajedničkog rada, a definisana i obaveza za formiranje UNWTO Odbora za zajedničke bezbjednosne protokole u cilju povratka povjerenja u međunarodna putovanja.

Generalni sekretar UNWTO, Zurab Pololikashvili, rekao je da je brz i održiv oporavak turizma od suštinske važnosti.

„Potrebna je snažna koordinacija kako bi se ubrzalo ukidanje ograničenja putovanja na bezbjedan i pravovremen način, podstaklo povećano ulaganje u sisteme koji podržavaju sigurno putovanje, uključujući testiranje na odlasku, kao i podrška biznisima i radnim mjestima. Ako ne uspijemo da se pozabavimo sa ta tri prioriteta, nećemo uspjeti da ponovo pokrenemo turizam”, ocijenio je Pololikashvili.

Na sastanku je najavljen i početak aktivnosti na izradi Međunarodnog kodeksa zaštite turista, koji će predstavljati okvir za njihovu zaštitu kao potrošača.

Ministar turizma Grčke, Harry Theoharis, kazao je da je potrebna izrada zajedničkih putnih protokola, što su podržali drugi učesnici.

U istom smjeru je i predlog generalnog sekretara Međunarodne privredne komore, Johna Dentona, o testiranju na odlasku, kako bi se unaprijedilo povjerenje turista i uklonila potreba za karantinom po povratku sa putovanja.

UNWTO je podržao uvođenje zajedničkih kriterijuma za ograničenja putovanja širom EU, koje je predstavio evropski komesar za pravosuđe, Didier Reinders, uz preporuku da se u standardizaciju takvih aktivnosti uključe i države koje nijesu članice.

Najčitanije