fbpx
NaslovnicaMINA BusinessUrgentno formirati radnu grupu za izradu strategije razvoja energetike

Urgentno formirati radnu grupu za izradu strategije razvoja energetike

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Pokret za promjene predao je u skupštinsku proceduru amandman na Predlog rezolucije o optimalnoj izgradnji slobodne, prosperitetne i evropske Crne Gore, kojim se traži formiranje radne grupe za izradu strategije razvoja energetike sa nultom emisijom ugljen-dioksida do 2030.

Amandman su predali predsjednik PzP-a, Nebojša Medojević i i njegov zamjenik i šef poslaničkog kluba, Branko Radulović.

„Predlog rezolucije o optimalnoj izgradnji slobodne, prosperitetne i evropske Crne Gore, 6- Zelena energija je u proceduri od 9. decembra prošle godine. Amandmanom se zahtijeva da Skupština urgentno formira radnu grupu za izradu strategije razvoja energetike Crne Gore sa nultom emisijom ugljen-dioksida do 2030. godine“, navodi se u saopštenju.

Multidisciplinarnu radnu grupu bi, kako se dodaje, sačinjavali stručnjaci i predstavnici Skupštine, Vlade, energetskih kompanija, Privredne komore, nevladinog sektora, akademske zajednice i međunarodnih organizacija.

„Na taj način bi se pokazao opštedruštveni i stručni konsenzus o najznačajnijem crnogorskom resursu i mogućnostima razvoja tog sektora. Strategija bi bila usklađena sa novom zelenom enrgetskom politikom EU“, navodi se u saopštenju.

Time bi, kako se navodi, pokazali spremnost da značajno ranije od rokova proklamovanih Pariskim Sporazumom i odlukama EU, dostignu nultu stopu emisije ugljen-dioksida i na taj način dobiju značajniju podršku međunarodnih finansijskih fondova za zelenu energetsku tranziciju u Crnoj Gori.

Dokumenta je, kako smatraju u PzP-u, neophodno usvojiti prije održavanja klimatskog samita u Glazgovu.

„Realizacijom strategije razvoja energetike Crne Gore sa nultom emisijom ugljen-dioksida do 2030. godine bi se u narednih pet-šest godina mogao pokrenuti veliki i održivi investicioni ciklus u vrijednosti većoj od četiri milijarde EUR, koji bi omogućio proizvodnju oko šest hiljada gigavat sati (GWh) zelene električne energije“, rekli su iz PzP-a.

Oni su kazali da treba imati u vidu da će tražnja i cijena proizvodnje i profit „zelene električne energije“ vremenom biti sve veća. Investicije treba realizovati po „dubini“, kako bi tražnja i u ovom periodu bila što veća u Crnoj Gori.

„Paralelno sa izradom strategije neophodno je preispitati kvalitet potojeće dokumentacije, projekata i započetih investicija. Takođe je potrebno započeti i intenzivirati razgovore sa susjedima i međunarodnim institucijama oko postizanja optimalnih rješenja“, dodaje se u saopštenju.

Iz PzP-a su kazali da su Medojević i Radulović spremni da aktivno učestvuju i koordiniraju aktivnosti u tom najznačajnijem razvojnom poduhvatu bez ikakve finansijske nadoknade.

Najčitanije

CEDIS

U četvrtak zbog radova isključenja struje u više opština

Zbog planiranih radova na mreži, u četvrtak 25. aprila, bez napajanja električnom energijom će...