fbpx
NaslovnicaMINA BusinessURA predlaže da veliki marketi rade do 19 sati

URA predlaže da veliki marketi rade do 19 sati

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Građanski pokret Ujedinjena reformska akcija (URA) predložio je da veliki marketi rade do 19 sati, umjesto do 22 sata, a da se trafikama i koscima koruguje radno vrijeme.

Potpredsjednica Građanskog pokreta URA, Suada Zoronjić, smatra da bi bilo primjereno da se zaposlenima u marketima radno vrijeme skrati makar za tri sata, s obzirom na to da su bili pod velikim pritiskom od trenutka pojavljivanja pandemije koronavirusa, jer ta djelatnost nije suspendovala rad.

„Na taj način bi makar djelimično mogli da budu duže sa svojim porodicama, a i potencijalni rizik od eventualne zaraze bi se umanjio“, navela je Zoronjić u saopštenju.

Ona je kazala da bi novo radno vrijeme bilo dovoljno da se građani organizuju, dok bi zaposleni u marketima bili odmorniji i zadovoljniji.

„Vjerujemo da je period od sedam do 19 sati dovoljno obiman da građani organizuju svoje vrijeme i obave neophodnu trgovinu. Isto tako vlasnici marketa neće biti uskraćeni za promet. Ideja je prije svega humanog karaktera s obzirom na to da taj sektor zapošljava na hiljade ljudi i da neko mora misliti i o njima“, rekla je Zornjić.

Ona je dodala da se model koji je funkcionisao posljednjih mjesec, a koji je podrazumijevao radno vrijeme od osam do 18 sati, pokazao efikasnim i da su se građani vrlo lako organizovali da svoje potrebe i kupovinu obave u tom terminu.

Zornjić smatra i da bi produženje radnog vrmena od dva sata bilo više nego dovoljno.

„Takav model se već praktikuje u brojnim državama koje su takođe pogođene pandemijom, gdje velikim trgovniskim lancima radno vrijeme završava u 18 sati. Moramo naći način da koliko-toliko olakšamo radni period zaposlenima u trgovinama“, navela je Zornjić.

URA je predložila i da se radno vrijeme kioska koji ne posjeduju sanitarni čvor koriguje.

Zornjić je podsjetila da je Vlada, na predlog Građanskog pokreta URA, ranije skratila radno vrijeme kioska i trafika, ali da je sada potrebno naći prihvatljiv model koji je u skladu sa trenutnom liberalnijom situacijom i popuštanjem mjera koje su se desile prethodnih dana.

Najčitanije