fbpx
NaslovnicaMINA BusinessURA: Nova vlast će zaustaviti poharu i devastaciju šuma

URA: Nova vlast će zaustaviti poharu i devastaciju šuma

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Formiranje komisije čija će dužnost, osim da zabrani dalju sječu, biti i da kontroliše da se iz šuma izvlači samo ono što je do sada već posječeno, biće prvi zadatak nove vlade, saopšteno je iz Građanskog pokreta URA.

To, između ostalog, podrazumijeva i izradu detaljnog plana koji bi podrazumijevao racionalno i održivo gazdovanje šumskim blagom.

“Ovih dana ponovo svjedočimo devastaciji šumskog dobra od bahatih pojedinaca, i to ni manje, ni više nego uz granicu Nacionalnog parka (NP) Durmitor, što je izričito zabranjeno. S obzirom na to da je bivša vlast koncesijama koje je dodjeljivala omogućila kontinuiranu poharu šuma, nova vlast će raditi na svim mogućim mehanizmima da taj proces spriječi, kao i da nadoknadi izgubljeno”, saopštili su iz URA-e.

Iz te partije su podsjetili da je UNESCO u svojim izvještajima takođe zabranio sječu unutar NP Durmitor, kao i u predjelima koji su uz samu granicu tog nacionalnog parka.

“Iako bi zabrane sa viših međunarodnih adresa trebalo da predstavljaju bitnu prepreku devastatorima šuma Crne Gore, to očito nije slučaj. Naprotiv, primjetno je koliko su se u posljednje vrijeme osilili u svojoj namjeri da, u zadnjem času, dokrajče ono što se dokrajčiti može”, kazali su iz URA-e.

Oni su podsjetili da će nova vlast preispitati sve dosadašnje ugovore o koncesijama.

“To je jedini način da borba ekoloških aktivista i savjesnih građana protiv uništavanja šuma, koja traje već duže vrijeme, dobije smisao. Do sada, oni nijesu imali dovoljnu i potrebnu podršku od onih kojima je posao da zaštite sve prirodne potencijale Crne Gore, koja, iako blijedi na značaju zbog svega što se čini, ipak nosi titulu ekološke države. Učinićemo sve da to promijenimo i da zaštitimo naše šume”, zaključili su iz URA-e.

Najčitanije

Đinović u četvrtfinalu EP u Beogradu

Podgorica, (MINA) - Crnogorski bokser Tomislav Đinović plasirao se u četvrtfinale seniorskog prvenstva Evrope...