fbpx
NaslovnicaMINA BusinessUpravljanje resursima kroz valorizaciju raspoloživih potencijala

Upravljanje resursima kroz valorizaciju raspoloživih potencijala

Nikšić, (MINA-BUSINESS) – U Crnoj Gori se kontinuirano sprovode aktivnosti na unapređenju konkurentnosti njene ekonomije i održivog upravljanja resursima kroz valorizaciju raspoloživih potencijala, saopštila je predstavnica Ministarstva ekonomije, Ivana Popović.

Ona je na okruglom stolu u Nikšiću o mogućnostima razvoja zelene ekonomije u Crnoj Gori, koji je organizovala nevladina organizacija (NVO) Fors Montenegro, podsjetila na realizovane aktivnosti i mjere u toj oblasti i ukazala na potrebu usaglašavanja sa inoviranim okvirom Industrijske politike Evropske unije (EU).

To se, kako je navela, odnosi i na integrisanje novih oblasti, prije svega mjera povezanih sa digitalizacijom društva i jačanja zelene, resursno-održive i cirkularne ekonomije.

Popović je podsjetila da je u skladu sa Programom rada Vlade za ovu godinu pripremljen dokument Industrijske politike Crne Gore od ove do 2023. godine, koja predstavlja nastavak tih aktivnosti realizovanih u prethodnom periodu, kao i inoviranih.

Ona je kazala da je jedan od ključnih problema koji je definisan u jednom od strateških ciljeva koji se odnosi na podsticanje inovacije, transfera tehnologija i razvoja preduzetništva, nedovoljno razvijeni koncept razvoja zelene ekonomije i razvijena svijest o značaju i efektima uvođenja cirkularne ekonomije.

Prema njenim riječima, u narednom periodu neophodno je raditi na efikasnoj upotrebi resursa i održivosti, sa posebnim akcentom na energetsku efikasnost industrije i prelazak na nisko-karbonsku ekonomiju, smanjenje emisije gasova sa efektom staklene bašte iz otpada, kao i podsticanje upotrebe biotičkih materijala recikliranim otpadom i korišćenje otpada umjesto fosilnih goriva za proizvodnju energije.

Popović je navela niz aktivnosti koje će se realizovati u narednom periodu i ocijenila da će se njihovim sprovođenjem podstaći razvoj zelene ekonomije i zaštite životne sredine u Crnoj Gori u veoma važnom segmentu upravljanja otpadom, i to upravljanja industrijskim otpadom, čime crnogorska ekonomija postaje bliža modelu niskokarbonskog, resursno-efikasnog i inkluzivnog razvoja.

„Crna Gora, koja je značajno orjentisana na turizam, a ujedno deklarisana i kao ekološka država, posebnu pažnju mora posvetiti valorizaciji zelenog rasta i cirkularne ekonomije, kako je i navedeno u njenoj Nacionalnoj strategiji održivog razvoja do 2030. godine, kojom su preuzeti univerzalni ciljevi UN održivog razvoja u nacionalni kontekst“, kazala je Popović.

Ona je dodala da, i pored niza preduzetih aktivnosti, i dalje ima prostora za unapređenje u toj oblasti.

Rukovodilac Sektora za finansije, razvoj, preduzetništvo u Opštini Nikšić, Vladimir Urošević, rekao je da je opštinskim Strateškim planom razvoja od 2014. do ove godine posvećena značajna pažnja održivom razvoju životne sredine, sa posebnim akcentom na upravljanje otpadom i vodama, kao i kontroli vazduha i očuvanju prirodnih resursa.

Urošević je podsjetio da je u tom periodu i zbog istog cilja usvojen i Lokalni ekološki akcioni plan Opštine Nikšić.

„Opština u ovoj oblasti bukvalno uči da hoda, pa su šest ključnih oblasti za razvoj zelene ekonomije prvi koraci napravljeni u oblasti obnovljivih izvora energije aktivacijom vjetroelektrana na Krnovu 2016. godine“, ocijenio je Urošević.

Na okruglom stolu je, pored predstavljenog starteškog okvira na nacionalnom i lokalnom novou, ukazano i na mogućnosti razvoja zelene ekonomije, navedeni praktični primjeri, kao i projekti i inicijative organizacija civilnog društva usmjereni ka razvoju te grane.

Okrugli sto je organizovan u sklopu projekta Zelena ekonomija za razvoj regiona /Green Economy for Advanced Region/ (GEAR), čiji je cilj povećanje aktivnosti i uticaja organizacija civilnog društva iz Crne Gore, Srbije, Bosne i Hercegovine, Sjeverne Makedonije i Albanije u zaštiti životne sredine kroz umrežavanje, jačanje kapaciteta i promovisanje zelene ekonomije.

Projekat finansira EU u okviru Programa podrške civilnom društvu i medijima za 2016-2017, a realizuje Fors Montenegro u partnerstvu sa organizacijama SMART Kolektiv iz Srbije, Centar za razvoj i podršku iz Bosne i Hercegovine, EKO Svest iz Sjeverne Makedonije, EDEN Centar iz Albanije i Udruženjem Slap iz Hrvatske.

Najčitanije

Đinović sjutra na ringu

Podgorica, (MINA) - Crnogorska bokserska reprezentacija sjutra će početi takmičenje na seniorskom prvenstvu Evrope...