fbpx
NaslovnicaMINA BusinessUprava prihoda traži pokretanje stečaja u Vektra Boki

Uprava prihoda traži pokretanje stečaja u Vektra Boki

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Uprava prihoda i carina (UPIC) podnijela je Privrednom sudu predlog za pokretanje stečaja u kompaniji Vektra Boka, pišu Vijesti.

UPIC je predlog podnio na osnovu Zakona o stečaju, kojim je povjeriocima omogućeno da traže uvođenje klasičnog stečaja kroz bankrot, ako stečajni dužnik ne postupa po planu ili postupa suprotno planu reorganizacije, koji ima jačinu sudske odluke.

Privredni sud bi u narednih nekoliko dana trebalo da odluči o tom zahtjevu.

Dospjele, a neizmirene obaveze prema UPIC, kako je definisano planom reorganizacije, iznose 1,03 miliona EUR.

Korist od prelaska Vektra Boke u klasični stečaj imali bi sadašnji i bivši radnici, jer bi njihova potraživanja bila u prvom isplatnom redu i imali bi prioritet u naplati. Trenutno je dio njihovih potražiivanja tek u trećem isplatnom redu.

Korist bi imala i Uprava prihoda, jer bi mogla brže da naplati svoja potraživanja.

Da Vektra Boka ne postupa po planu reorganizacije prije dva dana su na sjednici skupštinske Komisije za kontrolu postupka privatizacije, priznali njen većinski vlasnik Dragan Brković i vršilac dužnosti izvršnog direktora, Milić Popović. Oni su naveli da imaju prispjele, a neizmirene obaveze prema UPIC i radnicima.

Vektra Boka se u stečaju kroz reorganizaciju nalazi od septembra 2016. godine. Taj oblik stečaj podrazumijeva da se stečajnom dužniku daje prilika da plati svoje obaveze kroz sudski utvrđeni plan isplata u precizno određenim rokovima.

U tom slučaju, planom je predviđeno da kompanija može prodati dio imovine kako bi periodično i postepeno isplaćivala obaveze prema radnicima i dugove za poreze i doprinose.

Vektra Boka je tražila produženje otplate svojih obaveza, ali je sud nedavno odbio taj zahtjev.

Najčitanije