fbpx
NaslovnicaMINA BusinessUprava javnih radova ostvarila najbolju realizaciju od osnivanja

Uprava javnih radova ostvarila najbolju realizaciju od osnivanja

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Uprava javnih radova je u prvih devet mjeseci ove godine u realizaciju kapitalnih projekata investirala više od 51,7 miliona EUR, što je najbolji ostvareni rezultat od njenog formiranja, prije 28 godina.

“Realizacija na tom nivou predstavlja učinak od čak 68,4 odsto od ukupnog budžeta koji je povjeren Upravi, odnosno 88,01 odsto, s obzirom da se sredstva iz kredita izvršavaju u visini njihovog ostvarenja”, saopštili su iz Uprave.

Oni su naveli da je, imajući u vidu trenutne trendove, realno očekivati da do kraja godine realizacija bude još veća.

“U odnosu na isti prošlogodišnji period, kada je utrošeno oko 30,9 miliona EUR, ovogodišnja realizacija uvećana je skoro 67 odsto”, navodi se u saopštenju.

foto: Uprava javnih radova

Iz Uprave su poručili da takav rezultat još više dobija na značaju sagledavajući okolnosti prouzrokovane pandemijom koronavirusa, koja je u znatnoj mjeri uticala na cjelokupan privreni ambijent u Crnoj Gori.

“Sredstva koja su početkom godine povjerena Upravi iznosila su 87 miliona EUR, od čega oko 36,4 miliona iz budžeta, 40 miliona iz kreditnih aranžmana i 10,6 miliona iz IPA fondova. Izmjenama i dopunama Zakona o budžetu opredijeljeno je blizu 75,6 miliona EUR, pri čemu se smanjenje u najvećem dijelu odnosilo na sredstva iz IPA fondova”, dodaje se u saopštenju.

Uprava je u periodu od 1. januara do 30. septembra zaključila 132 ugovora, čija vrijednost iznosi više od 57,2 miliona EUR, a raspisano je 25 javnih nadmetanja, vrijednosti oko 13,9 miliona EUR.

foto: Uprava javnih radova

“Najveći dio sredstava, blizu 17,4 miliona EUR, ove godine usmjeren je na valorizaciju turističkih potencijala, u cilju unapređenja ponude, otvaranje novih radnih mjesta i stvaranje povoljnog ambijenta za dalji privredni razvoj, posebno na sjeveru zemlje”, rekli su iz Uprave.

Radovi su intenzivirani na četiri planinska centra, koja će Bjelasicu i Hajlu uvrstiti među najpopularnije zimske destinacije u regionu.

Istovremeno, nastavljena je izgradnja kompleksa Đalovića pećine sa okolinom, čiji je potencijal prepoznat kao nova šansa za razvoj crnogorskog turizma.

foto: Uprava javnih radova

“Njegova realizacija omogućiće turističku dostupnost pećine nad Vražjim firovima, čuvene po prirodnim jezerima, dvoranama i drugim ukrasima”, dodaje se u saopštenju.

U okviru kompleksa u toku je izgradnja žičare gondolskog tipa preko Đalovića klisure, početne i krajnje stanice žičare, kao i kompletne saobraćajne i elektro infrastrukturne mreže, što taj projekat svrstava među najveće, kako po ukupnoj vrijednosti od 23 miliona EUR, tako i po savladavanju građevinskih izazova, koje sa sobom nose radovi u do juče nepristupačnom planinskom području.

“Uprava javnih radova je, između ostalog, u prvih devet mjeseci ove godine u izgradnju lokalne infrastrukture investirala 7,71 miliona EUR, najvećim dijelom kroz pomoć lokalnim upravama u rješavanju infrastrukturnih problema”, precizirali su iz Uprave.

Oni su saopštili da je značajan napredak tokom godine ostvaren u realizaciji projekata u praktično svim oblastima, uprkos otežavajućim uslovima izazvanim pandemijom koronavirusa.

“Zahvaljujući tome, u ovom momentu pred otvaranjem imamo vrtić u Rožajama i Dom starih u Podgorici, veliki dio grubih građevinskih radova završen je na novom objektu Osnovne i muzičke škole ‘Dušan Korać’ u Bijelom Polju, dok je izgradnja stadiona na Cetinju stigla do krovne konstrukcije”, precizirali su iz Uprave.

Uprava javnih radova od početka godine je u svakom momentu imala oko 70 aktivnih gradilišta, među kojima su Kuća maslina u Baru, vrtići u Bloku šest u Podgorici i Pljevljima, mostovi na Bistrici u Bijelom Polju i Vruji u Gusinju, Dom starih i tribina fudbalskog stadiona u Nikšiću, kao i na desetine kilometara lokalne saobraćajne infrastrukture i pristupnih puteva do planinskih centara i Đalovića klisure.

“Posebno ističemo da su u ovoj godini završeni ili su u samoj finalnoj fazi projekti kod kojih je dinamika realizacije bila usporena, najčešće zbog neadekvatne tehničke dokumentacije ili neodgovornog pristupa izvođača”, naveli su iz Uprave.

Uprkos takvim otežavajućim okolnostima, nedavno je izdata upotrebna dozvola za Muzički centar u Podgorici, a u Upravi očekuju i da građani Kotora uskoro dobiju moderan zatvoreni bazen, koji će biti jedan od najljepših sportskih objekata u Crnoj Gori.

Najčitanije

Sjutra turnir u Herceg Novom Podgorica, (MINA) - Crnogorska Tekbol liga biće nastavljena drugim zimskim...