fbpx
NaslovnicaMINA BusinessUprava carina dodijelila Trebjesi status AEO

Uprava carina dodijelila Trebjesi status AEO

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Uprava carina dodijelila je status ovlašćenog privrednog subjekta (AEO) nikšićkoj kompaniji Industrija piva i sokova Trebjesa, u skladu sa najvišim EU standardima u oblasti saradnje i partnerstva između carine i biznis zajednice (AEO koncept).

Iz Uprave carina su kazali da je status AEO dodijeljen za carinska pojednostavljenja (AEOC) i sigurnost i zaštitu (AEOS).

“U skladu sa standardima, dobijanjem statusa AEO, kompaniju Industrija piva i sokova Trebjesa priznala je carina kao pouzdanog partnera na carinskom području Crne Gore, čime je stekla pravo na korišćenje većeg broja pogodnosti u carinskom postupku”, navodi se u saopštenju.

Pojednostavljenje, ubrzavanje carinskih postupaka i smanjenje troškova poslovanja osnovne su prednosti sticanja statusa AEO, a što ima pozitivan uticaj na stabilnost poslovanja preduzeća, kroz tehnološka ulaganja, dobrovoljno pridržavanje bezbjednosnih propisa i podizanje standarda kvaliteta robe, čime se ostvaruju benefiti važni i za krajnjeg korisnika, odnosno građane.

“Koncept ovlašćenog privrednog subjekta (AEO) koji je uvela Svjetska carinska organizacija (WCO) zasniva se na partnerstvu između carinskih organa i preduzeća”, navodi se u saopštenju.

Kompanije koje ispunjavaju široki spektar kriterijuma, na dobrovoljnoj osnovi blisko sarađuju sa carinskim organima kako bi ostvarili zajednički cilj – sigurnost lanca snabdijevanja. Koncept je snažno zasnovan na partnerstvu između carinskih organa i privrednih subjekata.

“To podrazumijeva da odnos između carinskih organa i AEO funkcioniše na načelima uzajamne transparentnosti, ispravnosti, poštenja i odgovornosti. Carinski organ očekuje da AEO postupa u skladu sa carinskim zakonodavstvom, te da će obavijestiti carinski organ o svim poteškoćama na koje nailazi pri usklađivanju sa propisima. Carinski organ treba da im pruža podršku kako bi se to ostvarilo”, precizira se u saopštenju.

Uslovi koje privredni subjekt mora ispuniti kako bi dobio status AEO podrazumijevaju visoki nivo pouzdanosti i kvaliteta poslovnih procesa i sistema unutrašnje kontrole.

“Između ostalog, neophodno je postojanje potpune usklađenosti poslovanja sa carinskim propisima u dužem vremenskom periodu, uredno vođenje računovodstva i olakšan pristup računovodstvenoj evidenciji, postojanje sistema koji omogućava otkrivanje nepravilnosti i prevara, arhiviranje evidencije i zaštita od gubitka podataka, odgovarajuće sigurnosne mjere za zaštitu informacionog sistema i finansijska likvidnost”, rekli su iz Uprave carina.

Uslovi koje preduzeće mora ispuniti odnose se i na postojanje strogih pravila u vezi sa zaštitom od nezakonitog upada u objekte, procedure za uspostavljanje pouzdanih odnosa sa poslovnim partnerima u cilju zaštite međunarodne trgovine, kao i obavljanje provjere potencijalnih zaposlenih koji će raditi na sigurnosno osjetljivim mjestima.

Najčitanije