fbpx
NaslovnicaMINA BusinessUnaprijediti robnu razmjenu i povezivati kompanije

Unaprijediti robnu razmjenu i povezivati kompanije

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Privredne komore Crne Gore i Rumunije u narednom periodu mogu značajno doprinijeti razvoju ekonomske saradnje dvije države, najprije u dijelu unapređenja robne razmjene i povezivanja kompanija.

Predsjednici crnogorske i rumunske privredne komore, Vlastimir Golubović i Mihai Daraban, danas su na online sastanku dogovorili usaglašavanje sporazuma o saradnji te dvije asocijacije, koji će biti potpisan kada epidemiološke okolnosti to dozvole.

Golubović je podsjetio na veoma dobre međudržavne odnose sa Rumunijom i zahvalio na njenoj podršci evropskim integracijama Crne Gore.

On je, kako je saopšteno iz PKCG, predstavio makroekonomske pokazatelje Crne Gore, koji su do krize izazvane pandemijom koronavirusa bili među najreferentnijim u Evropi.

„Očekujemo da se do kraja maja vakciniše 50 odsto našeg stanovništa, što će biti pretpostavka da budemo sigurna turistička destinacija. Pozivam turiste iz Rumunije da dio svog odmora provedu u Crnoj Gori“, dodao je Golubović.

Na sastanku je ocijenjeno da postoji prostor za unapređenje robne razmjene, koja je u prošloj godini iznosila između 30 i 43 miliona EUR, uz neznatan izvoz iz Crne Gore, od svega 1,2 miliona EUR.

„Potrebno je raditi i na povezivanju IT kompanija, imajući u vidu da je Rumunija lider u toj oblasti, kako bi se razmotrile mogućnosti zajedničke proizvodnje softvera i informatičkih servisa u Crnoj Gori“, saopšteno je iz PKCG.

Iskustva Rumunije u oblasti digitalne transformacije, kako se dodaje, mogu biti veoma korisna za Crnu Goru kojoj taj proces predstoji.

Golubović je saopštio da je Crna Gora, puštanjem u rad energetskog kabla prema Italiji, postala značajno energetsko čvorište u regionu.

On je pozvao rumunske energetske kompanije da svoje eventualne potrebe usmjere na taj koridor.

Daraban je ocijenio da postoji mnogo prostora da komore, efikasnim djelovanjem, doprinesu još snažnijoj privrednoj saradnji.

On je prepoznao potrebu organizovanja poslovnog foruma u okviru međusobnih posjeta državnih i ekonomskih delegacija Rumunije i Crne Gore.

„Jako je važno da se u skorijem roku organizuje zvanična posjeta delegacije Crne Gore, zajedno sa predstavnicima privrede. Pored toga, već od danas treba raditi na uspostavljanju direktne avio-linije iz Rumunije prema Podgorici i Tivtu“, ocijenjeno je na sastanku.

Najčitanije

Izabran novi Odbor direktora CEDIS-a

Nikšić, (MINA-BUSINESS) – Odbor direktora Elektroprivrede (EPCG) je, u svojstvu Skupštine akcionara Crnogorskog elektrodistributivog...