fbpx
NaslovnicaMINA BusinessUnaprijediti mogućnosti za dalji razvoj ženskog preduzetništva

Unaprijediti mogućnosti za dalji razvoj ženskog preduzetništva

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Ekonomsko osnaživanje žena znači prosperitetno društvo i zdraviju ekonomiju, zbog čega je potrebno da poslovna zajednica i Vlada rade partnerski na unapređenju mogućnosti za dalji razvoj ženskog preduzetništva, ocijenjeno je na konferenciji u Privrednoj komori (PKCG).

Potpredsjednica PKCG, Ljiljana Filipović, kazala je da je u Crnoj Gori uspostavljen pravni institucionalni okvir i usvojene su politike i strateška dokumenta koji podržavaju ekonomsko osnaživanje žena.

„Kvalitetan regulatorni okvir potrebno je afirmisati intenzivnim aktvnostima u praksi koje će u znatnoj mjeri pospješiti aktivnosti preduzetnica“, navela je Filipović na regionalnoj konferenciji o ženskom preduzetništvu, pod nazivom U korak sa novim vremenom.

Ona je dodala da sopstveni biznis ima 13,5 odsto muškaraca, a svega 3,6 odsto žena.

„Žene su prisutnije u kategorijama neaktivnog stanovništva što je zabrinjavanjuće, imajući u vidu podatak da Crna Gora ima jak potencijal kada je u pitanju broj žena sa visokim obrazovanjem“, precizirala je Filipović.

Ona je ocijenila da se žene suočavaju sa određenim preprekama kao što su porodične obaveze i posjedovanje imovine, što zahtijeva uspostavljanje instrumenata koji bi podržali žene da daju svoj puni doprinos društvu.

„U cilju poboljšanja ženskog preduzetništva potrebno je raditi na njegovoj afirmaciji i jačanju kapaciteta. Ekonomsko osnaživanje žena znači njihovo veće učešće u donošenju odluka, prosperitetno društvo i zdraviju ekonomiju“, smatra Filipović.

Prema posljednjim podacima, kako je navela, oko četvrtina preduzeća su ženska.

Glavni pregovarač Aleksandar Drljević, kazao je da bi poslovna zajednica i Vlada trebalo da rade partnerski na unapređenju mogućnosti za dalji razvoj ženskog preduzetništva.

„Statistički podaci upozoravaju na veliki jaz među polovima, posebno na tržištu rada, ali da postoje inspirativni primjeri dobre prakse žena preduzetnica koji treba da daju dalji podsticaj za napredak u ovoj sferi“, naveo je Drljević.

On je dodao da stvarnost svakodnevno dokazuje da je potrebno uložiti dodatni napor da bi položaj žena u Evropi bio sigurniji i ravnopravniji.

„Žene su u političkom svijetu nedovoljno zastupljene, pogotovo na mjestima gdje se donose odluke. Jedan od najvećih izazova je postizanje ravnoteže između posla, obezbijeđivanje prihoda i vremena za sebe i svoju porodicu“, rekao je Drljević.

Vlada je, kako je naveo, posvećena punoj implementaciji evropske vrijednosti, u prvom redu na zaštitu ljudskih prava.

„Cran Gora kroz pregovore radi na kreiranju uslova koji će svima omogućiti pristupačnost, jednakost, zapošljavanje, obrazovanje i socijanu zaštitu. Promjena socijalnog konteksta s ciljem stimulisanja žena da koriste svoje potencijale jeste izazov, ali i podsticaj da zajednički radimo ka pozitivnoj transformaciji društva“, poručio je Drljević.

Načelnica Odjeljenja za poslove rodne ravnopravnosti u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava, Biljana Pejović, ocijenila je da je u Cnroj Gori žensko preduzetništvo prepoznato kao jedan od važnih uslova za ekonomski razvoj i uspostavljanje pune rodne ravnopravnosti.

„Učešće žena u kreiranju poslovnog okruženja je od izuzetnog značaja, a jačanje ekonomskog položaja je jedan od prioritetnih zadataka politike rodne ravnopravnosti“, navela je Pejović.

Ona je kazala da je cilj da se stvore preduslovi za razvoj što više uspješnijih biznisa.

„Samo 2015. imali smo 9,6 odsto preduzetnica u Crnoj Gori, a danas ih ima 23 odsto. Trend ženskog preduzetništva je očigledan, ali ne želimo da se tu zaustavimo, već da radimo dalje na postizanju pune rodne ravnospravnosti u ovoj oblasti“, ocijenila je Pejović.

Prema njenim riječima, ekonomski razvoj društva stvara uslove za aktiviranje ženskih resursa, naročito u oblati malih i srednjih preduzeća koje u tranzicionim ekonomijama poput Crne Gore, ali i regionu, generišu ekonomski razvoj.

„Vlada je u fokus djelovanja stavila pomoć ekonomskom položaju žene, da ona bude snažnija i u javnom životu i ekonomskoj sferi“, kazala je Pejović.

Vlada je, kako je dodala, postavila i dva prioriteta koji se odnose na političku participaciju žena i borbu protiv nasilja nad ženama.

Konferenciju u saradnji sa PKCG organizuje Ministarstvo za ljudska i manjinska prava.

Najčitanije