fbpx
NaslovnicaGlavna vijestUnapređenje koorporativnog upravljanja uz podršku međunarodnih partnera

Unapređenje koorporativnog upravljanja uz podršku međunarodnih partnera

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Unapređenje koorporativnog upravljanja u državnim preduzećima i njihovu analizu kroz dvije dimenzije – profitabilnost i stratešku važnost, Vlada će raditi uz podršku Evropske komisije, Međunarodnog monetarnog fonda i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), kazao je ministar ekonomskog razvoja, Jakov Milatović.

“Prvi korak u tom pravcu je osnivanje Montenegro Worksa, preduzeća koje će sa svojim stručnim kadrom, u saradnji sa međunarodnim partnerima, u vidu njihove tehničke podrške (poput ove u najavi od EBRD-a), raditi na uspostavljanju efikasnog finansijskog nadzora nad državnim preduzećima”, naveo je Milatović na Tviteru.

On je rekao da će rezultat te saradnje biti i jedna detaljna studija klasifikacije preduzeća u četiri kategorije – ona koja su profitabilna i strateška, ona koja su neprofitabilna i strateška, preduzeća koja su profitabilna a nestrateška i kompanije koje su neprofitabilne i nestrateške.

Prema riječima Milatovića, takva studija daće osnov za dalje djelovanje u cilju sređivanja lošeg naslijeđenog stanja u državnim preduzećima.

“Od ovih iz prve grupe će se tražiti dodatna efikasnost kako bi bili još profitabilniji. Ova iz druge grupe moraju da prođu snažno restrukturiranje, u cilju pokušaja da postanu profitabilna, ili u suprotnom da budu organizaciono izmijenjena kako državna pomoć ne bi bila u suprotnosti za pravilima o državnoj pomoći”, naveo je Milatović.

On je rekao da su preduzeća iz treće i četvrte grupe po pravilu kandidati za privatizaciju.

O svemu tome, kako je kazao, odlučivaće Vlada i Skupština u dijelu svojih nadležnosti.

“Kreiranje Montenegro Worksa je zato prvi korak da bi do smislene i argumentovane rasprave na tu temu došlo, a sve u cilju unapređenja stanja u poslovanju državnih preduzeća u Crnoj Gori”, zaključio je Milatović.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije