fbpx
NaslovnicaMINA BusinessInvesticijeUlažu 13 miliona u hotel Mediteran do kraja 2025. godine

Ulažu 13 miliona u hotel Mediteran do kraja 2025. godine

Ulcinj, (MINA-BUSINESS) – U novi izgled i funkcije hotela Mediteran u Ulcinju biće do kraja 2025. godine uloženo 13 miliona EUR, precizirano je sporazumom o regulisanju međusobnih odnosa Vlade i kompanije Bećović Mangement Group, američkog biznismena ulcinjskih korijena Isa Bećovića.

Pored toga što je iznos manji od prvobitno najavljenog, kupac nema obavezu dostavljanja bankarske garancije, čime se nastavlja praksa bagatelisanja turističkih potencijala Crne Gore, pišu Dnevne novine.

Riječ je o nastavku dugoočekivane priče o starom hotelu na izuzetno atraktivnoj lokaciji iznad Male plaže, a s pogledom na Stari grad.

Hotelsko-turističko preduzeće Ulcinjska rivijera raspisalo je 2004. godine međunarodni tender za prodaju hotela. Nakon sprovedene procedure, ugovor je u aprilu 2005. potpisan sa Bećović Management Company, te dopunjen s dva aneksa tokom 2006. godine.

Prema dostupnim informacijama, Bećović je Mediteran svojevremeno platio 940 hiljada EUR. Stekao je pravo svojine na 17,7 hiljada kvadratnih metra zemljišta sa 11 objekata koji pripadaju hotelu.

Međutim, sve je ostalo praktično u istom stanju do 2017. godine, kada je renoviran i kategorisan sa tri zvjezdice. Razlog je bilo kašnjenje usvajanja planske dokumentacije, koja je stupila na snagu tek u martu 2018. godine.

Prethodna Vlada je u maju prošle godine odlučila da raskine ugovor sa Bećovićevom kompanijom, ali do toga zvanično nikada nije došlo. U novim dokumentima se zato navodi da su aktuelna Vlada i kupac Mediterana saglasni da su se od potpisivanja ugovora do danas značajno promijenile društvene okolnosti, koje su djelimično uticale na to da ni jedna, ni druga strana nijesu bile u stanju da realizuju svoje ugovorne obaveze, pa se stanje, praktično, vratilo na početak.

Onda je potpredsjednik Vlade Dritan Abazović dogovorio sa Bećovićem da nastavak radova, odnosno rekonstrukcija i izgradnja novog dijela hotela Mediteran, krene nakon završetka ljetnje turističke sezone.

“Bećović je upoznao Abazovića sa planiranom investicijom vrijednom između 15 i 20 miliona EUR i kazao da Bećović Menagment Group ima ambiciju da hotel Mediteran dostigne standard četiri plus zvjezdice”, naveli su tada iz Kabineta potpredsjednika Vlade.

Oni su dodali da je Abazović dobio garancije od Bećovića da će se kroz tri godine u Ulcinju realizovati investicija vrijedna više od 15 miliona EUR.

Tako je kupac 7. septembra Vladi uputio zvanično pismo o namjeri u kojem je iznio i plan budućeg ulaganja. Prema njemu, Bećovićeva kompanija će od 30. aprila do kraja naredne godine uložiti tri miliona, a zatim će tokom 2023. investirati još pet miliona EUR, koliko je najavljeno i za period tokom 2024. i prva četiri mjeseca 2025. godine.

Konačna dinamika ulaganja biće poznata nakon završetka glavnog projekta, koju je kupac Mediterana dužan da dostavi do kraja aprila naredne godine.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije