fbpx
NaslovnicaMINA BusinessInvesticijeUlagači na Wall Streetu oprezni

Ulagači na Wall Streetu oprezni

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Na Wall Streetu je u četvrtak S&P 500 indeks blago porastao, a Dow Jones pao jer su ulagači oprezni zbog rasta broja zaraženih koronavirusom u pojedinim saveznim državama Sjedinjenih Američkih Država (SAD).

Dow Jones oslabio je 39 bodova ili 0,15 odsto, na 26.080 bodova, dok je S&P 500 ojačao 0,06 odsto, na 3.115 poena, a Nasdaq indeks 0,33 odsto, na 9.943 boda, prenosi Hrportfolio.

Suzdržanost ulagača je posljedica zabrinutosti zbog rasta broja novozaraženih koronavirusom u nekim saveznim državama SAD-a, koja su otvorila svoje ekonomije, nakon blokade zbog restriktivnih mjera usmjerenih na suzbijanje virusa.

Uprkos tome, predsjednik SAD-a Donald Trump poručio je da SAD neće uvesti novi krug restriktivnih mjera.

Ulagači su oprezni i zbog toga što posljednji podaci pokazuju da se američka ekonomija od koronakrize možda neće oporaviti toliko brzo, koliko su se nadali.

Broj zahtjeva za pomoć nezaposlenima porastao je prošle sedmice 1,5 miliona, gotovo isto kao sedmicu prije. To su slabiji podaci nego što su analitičari u anketi Reutersa očekivali, a ukupan broj zahtjeva za pomoć nezaposlenima ostaje visoko na 20,5 miliona, što pokazuje da tržištu rada predstoji dugi put oporavka.

„Ulagači su odlučili da predahnu i pričekaju nove vijesti koje bi mogle usmjeriti tržište. Svi se slažu da je ekonomija na putu oporavka, ali na tom će putu biti i prepreka, kao što je ovaj rast broja zaraženih”, kazao je strateg u firmi Allianz Investment Management, Charlie Ripley.

Zbog pandemije koronavirusa, svjetske berze su polovinom marta pale na najniže nivoe u više godina. Međutim, zahvaljujući ogromnim fiskalnim i monetarnim podsticajnim mjerama vlasti širom svijeta, od kraja marta do polovine juna nadoknadile su veliki dio prethodnih gubitaka.

Zahvaljujući tome, Dow Jones indeks sada je od svog rekordnog nivoa, dosegnutog krajem februara, udaljen oko 11, a S&P 500 oko osam odsto.

Na evropskim berzama su cijene dionica pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,47 odsto, na 6.224 boda, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,81 odsto, na 12.281 poen, a pariski CAC 0,75 odsto, na 4.958 bodova.

Najčitanije