fbpx
NaslovnicaMINA BusinessUlagaće u unapređenje internet kapaciteta i servis

Ulagaće u unapređenje internet kapaciteta i servis

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Kompanija M:tel zadovoljna je ostvarenim rezultatima u prošloj godini, koji se ogledaju u rastu broja korisnika po svim uslugama, saopštila je njena izvršna direktorica, Tatjana Mandić i dodala da su u toku ulaganja u unapređenje internet kapaciteta i servisa.

Ona je kazala da, kao i u prethodnim, M:tel i u prošloj godini može da se pohvali izuzetnim rezultatima koji se ogledaju u rastu broja korisnika po svim uslugama, kao i rastu prihoda od korisnika.

»Konkretno, kada je u pitanju mobilna telefonija, M:tel je danas prvi po broju korisnika sa 34,5 odsto na tržištu Crne Gore«, rekla je Mandić u intervjuu agenciji Mina-business.

Pored usluga mobilne telefonije, od 2015. godine M:tel je počeo sa pružanjem usluga kablovske televizije i interneta, kada je ušao u razvoj i izgradnju potpuno nove optičke mreže kroz greenfield projekat, i ostvario pokrivenost stanovništva broadband servisima od 90 odsto.

»Ova pokrivenost je omogućila da je danas M:tel prvi i po broju korisnika televizijskih usluga sa 37,18 odsto tržišnog učešća. Rast broja korisnika prati i rast prihoda, prije svega postpejd korisnika i korisnika kablovskih usluga, što predstvlja i stabilne izvore prihoda«, navela je Mandić.

Ona je rekla da su, za 11 mjeseci prošle godine, prihodi od postpejda porasli devet odsto, prihodi od kablovske televizije šest odsto i od kablovskog Interneta 14 odsto u odnosu na isti period 2020. godine.

U M:tel-u, kako je navela, nije mijenjana strategija poslovanja. Racionalizovani su određeni troškovi, a mnogo se ulaže i podstiče digitalni razvoj.

»Pandemija je ubrzala taj segment razvoja, ali je on i bez toga bio u fokusu M:tel-a. Nikada prije elektronske komunikacije nijesu imale ovakav značaj za zdravlje i živote ljudi i društvo u cjelini kao protekle dvije godine pandemije. Pandemija je pokazala koliki je značaj tehnologija i neophodnost razvijenog telekomunikacionog sistema u svakom društvu«, ocijenila je Mandić.

Ona je, govoreći o ostvarenim i planiranim investicijama M:tel-a u Crnoj Gori, kazala da se već godinama unazad M:tel može pohvaliti značajnim investicionim ulaganjima, koja se mjere stotinama miliona EUR, a nije veliki broj kompanija koje su toliko uložile na teritoriji Crne Gore.

»Kada je u pitanju prošla godina, pored ostvarenih prihoda i rezultata, zadovoljni smo i ostvarenim investicijama. One su se, prije svega, odnosile na unapređenje mobilne mreže i kablovske infrastrukture“, navela je Mandić.

U toku su i, kako je kazala, ulaganja koja će unaprijediti internet kapacitete i servis, a pored toga, posebnu pažnju su posvetili unapređenju korisničkog iskustva kroz razvoj najsavremenijeg selfcare portala, čiji razvoj će nastaviti i u narednom periodu jer odnos i iskustvo korisnika su njihov prioritet.

Mandić je, na pitanje kako ocjenjuje crnogorsko tržište telekomunikacija i koji su najveći izazovi u poslovanju sa kojima se suočava M:tel u Crnoj Gori, odgovorio da je crnogorsko tržište telekomunikacija veoma razvijeno i konkurencija je snažna.

„Veliki izazov je poslovati u takvom okruženju. S druge strane, kada je u pitanju tehnologija, telekomunikacije su jedna od industrija koja se najznačajnije razvija i mijenja najvećom brzinom, pa morate kontinuirano pratiti trendove. Skrećem pažnju da i građani u Crnoj Gori čine jedno tehnološki prilično edukovano društvo i prate novosti iz svijeta tehnologija i telekomunikacija“, navela je Mandić.

Crna Gora je, kako je rekla, zemlja sa jednom od najvećih penetracija korisnika mobilnih uređaja po glavi stanovnika, trenutno 185,53 odsto, što je dodatni izazov prilikom pridobijanja i zadržavanja korisnika.

„Zbog svega navedenog, a imajući u vidu da smo na tržište ušli posljednji, mogu slobodno reći da je time naša pozicija telekomunikacionog operatora broj 1 još značajnija“, dodala je Mandić.

Ona je, govoreći o 5G mreži u Crnoj Gori i prednostima od 5G-a za kompaniju, i građane i privredu generalno kazala da M:tel prati dešavanja na svjetskom tržištu telekomunikacija kada je u pitanju implementacija 5G tehnologije.

„Veoma smo svjesni potencijalnog uticaja 5G mreže na sve sfere ljudskog djelovanja i na njihov razvoj. Ova tehnologija ne donosi samo brži internet korisnicima mobilnih usluga, već je od posebne važnosti za budući digitalni razvoj cijelog društva, naročito u privrednom sektoru, gdje će u narednim godinama dovesti do značajnih promjena“, rekla je Mandić.

Pored dešavanja na svjetskom tržištu, kompanija učestvuje i prati rad regulatora i ostalih institucija koje su direktno uključene u proces implementacije 5G tehnologije u Crnoj Gori i biće jedan od ključnih nosilaca 5G revolucije.

„M:tel već preduzima konkretne korake za razvoj 5G mreže, tako što sprovodi pripremne aktivnosti u postojećoj 4G mreži, koje su neophodne za implementaciju 5G mreže. Takođe, dalje razvijamo optičku infrastrukturu koja je osnovni preduslov za razvoj 5G mreže«, kazala je Mandić.

Građani će, kako je ocijenila, definitivno imati benefite, kroz naprednije servise i brži Internet, ali najveće benefite može očekivati privreda, jer će biti omogućeni novi servisi sa zanemarljivim kašnjenjem i znatno većom pouzdanošću.

»Znatna unapređenja se mogu očekivati u oblastima kao što su medicina, saobraćaja, ali i u drugim sektorima«, dodala je Mandić.

Ona je, odgovarajući na pitanje koje aktivnosti i nove projekte M:tel ima u planu u narednom periodu za crnogorske korisnike, kazala da nastavljaju sa ambicioznim planovima i planiraju značajna ulaganja u mobilnu i kablovsku mrežu, što će korisnicima obezbjediti najbolje usluge na našem tržištu.

»Pored standardnih, u ovoj godini planiramo i uvođenje potpuno novih, naprednih servisa na tržištu Crne Gore. Plan je da i dalje budemo okrenuti korisnicima i naravno da pratimo, ali ne rijetko, i diktiramo put kuda idu telekomunikacione usluge u Crnoj Gori«, rekla je Mandić.

Ona je zaključila da je sada već jasno da se budućnost telko industrije ogleda u širenju portfolija i primjeni novih tehnologija u svim sferama života i društva, a oni će omogućiti da to bude i stvarnost.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije