fbpx
NaslovnicaBusiness Top StoryUkloniti sve prepoznate biznis barijere

Ukloniti sve prepoznate biznis barijere

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Savjet za konkurentnost razmotrio je na današnjoj sjednici više pripremljenih zakona koji imaju uticaja na poslovni ambijent i ocijenio da je potrebno ukloniti sve prepoznate biznis barijere u cilju povećanja konkurentnosti i daljeg razvoja crnogorske ekonomije.

Članovi Savjeta iz poslovne zajednice, koji čine Privredna komora (PKCG), Američka privredna komora u Crnoj Gori (AmCham), Savjet stranih investitora, Unija poslodavaca (UPCG) i Montenegro biznis alijanse (MBA), ocijenili su pozitivnim predložene tekstove kojim se te djelatnosti usaglašavaju sa legislativom Evropske unije (EU) i iznijeli više sugestija za dalje unaprjeđenje predloženih propisa.

Savjet je, kako je saopšteno iz Vladine Službe za odnose sa javnošću, zadužio resorna ministarstva da razmotre dostavljene komentare privrednih udruženja.

Na sjednici je saopšteno da se Predlogom zakona o javnim nabavkama uvodi centralizovani elektronski sistem javnih nabavki, smanjuju se formalizam, biznis barijere i trošak pripreme ponuda na način što se ispunjenost uslova za učešće u postupku javne nabavke dokazuje se „izjavom” preduzeća i ustanovljava se, u skladu sa direktivama EU, ekonomski najpovoljnija ponuda kao jedini kriterijum za izbor.

Premijer Duško Marković, koji je predsjedavao sjednicom je, zaključujući raspravu po toj tački dnevnog reda, ocijenio da predloženi tekst predstavlja važan iskorak, ali je tražio dalji rad na tekstu kako bi bila spriječena svaka do sada registrovana mogućnost zloupotrebe postupka javnih nabavki koje dosadašnji zakon nije tretirao.

„Predlogom zakona o putevima uređuje se u skladu sa legislativom EU oblast koja se odnosina pravni položaj puteva, uslove i načine upravljanja putevima, njihovu zaštitu i održavanje, kao i izvore i načine finansiranja, a posebno uslove izgradnje i rekonstrukcije puteva i inspekcijskog nadzora“, navodi se u saopštenju.

U okviru rasprave po toj tački dnevnog reda diskutovalo se o načinu i sistemu utvrđivanja naknada koje proizilaze iz zakona, a plaćaju ih preduzeća. Dogovoreno je da se održi još jedan set kosultacija između predstavnika resornog Ministartsva, udruženja svih poslodavaca i Zajednice opština.

Savjet je razmotrio Predlog izmjena i dopuna zakona o prevozu u drumskom saobraćaju, koji su inicirala udruženja taksista sa ciljem suzbijanja sive ekonomije u toj oblasti i sugestije na Nacrt zakona o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju lica sa invaliditetom, koje je uputila UPCG.

Iz UPCG su sugerisali da se stopa posebnog doprinosa na zapošljavanje lica sa invaliditetom za poslodavca koji ima 20 do 50 zaposlenih smanji sa 20 na deset odsto. Savjet je zadužio Ministarstvo rada i socijalnog staranja da razmotri inicijativu i pokuša da je usaglasi sa predlagačem i predstavnicima udruženja osoba sa invaliditetom.

Savjet je, razmatrajući materijal UPCG koji se tiče zapošljavanja stranaca – nerezidenata i informaciju o primjeni Zakona o strancima u dijelu realizacije radnih dozvola, zadužio Ministarstvo unutrašnjih poslova da razmotri predložene sugestije Uprave za inspekcijske poslove koje se odnose na Zakon o strancima i pozvao nadležne organe, pogotovo inspekcijske službe, da ulože dodatni napor sa ciljem ažurnog otklanjanja uočenih izazova.

„Savjet je razmotrio osvrt na temu siva ekonomija Američke privredne komore u kojim je konstatovano da je jedan od ključnih nalaza u izvještaju o poslovnom ambijentu AmCham-a za period od 2017. do prošle godine da je nelojalna konkurencija proizvedena neformalnom ekonomijom ozbiljna prepreka koja negativno utiče na poslovno okruženje u Crnoj Gori te da su privrednici koji regularno posluju i redovno ispunjavaju svoje obaveze prema državi u neravnopravnom položaju u odnosu na one koji posluju u sivoj zoni“, navodi se u saopštenju.

U skladu sa tim sugerisano je da se fokus stavi i na monitoring preduzetih radnji kontrole subjekata koji nijesu registrovani za obavljanje privredne djelatnosti.

Savjet je razmotrio Analizu stanja u oblasti registracije preduzeća sa mjerama unaprjeđenje i ocijenio da Centralni registar privrednih subjekata treba da nastavi da egzistira u okviru Poreske uprave (PU) do uspostavljanja mogućnosti za potpunu elektronsku registraciju preduzeća. Nakon toga bi trebalo stvoriti preduslove za osnivanje posebne agencije za registraciju preduzeća u skladu sa evropskom i regionalnom praksom.

Razmotrena je Informacija o uključenosti privatnog sektora u donošenje propisa na lokalnom nivou u kojoj je navedeno da gotovo sve jedinice lokalne samouprave definišu privredni razvoj kao jedan od prioriteta razvoja.

Takođe se navodi da je u šest jedinica počeo proces sertifikacije gradova sa povoljnim poslovnim okruženjem, u čijem fokusu je saradnja lokalne uprave sa privatnim sektorom kroz niz modela sa ciljem formiranja Privrednog savjeta na lokalnom nivou. Ukazano je na potrebu aktivnijeg angažmana jedinica lokalne samouprave u procesu kreiranja povoljnog poslovnog ambijenta.
(kraj) sam/nar

Najčitanije

Omladinci ubjedljivi na Malti

Podgorica, (MINA) - Omladinska fudbalska reprezentacija Crne Gore upisala je i drugi trijumf u...