fbpx
NaslovnicaMINA BusinessUkinuti startnu cijenu za korišćenje taksi usluga

Ukinuti startnu cijenu za korišćenje taksi usluga

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Startnu cijenu za korišćenje taksi usluga u Glavnom gradu treba ukinuti, što bi bilo pristupačnije za građane, dok bi taksisti imali koristi od povećanja prometa, ocijenio je član Prave Crne Gore, Ivica Vukčević.

On je rekao da je prošlogodišnja odluka o auto-taksi prevozu Glavnog grada, kojom se uvodi startna cijena za korišćenje taksi vozila u rasponu od 50 centi do jedan EUR i novi rasponi cijena za ostale taksi usluge, omogućila auto-taksi prevoznicima da povećaju cijene.

„Obrazloženje za navedenu odluku Glavnog grada, po kojem ima previše taksi vozila, ne stoji, jer je u lošim vremenskim uslovima i u vrijeme velikih saobraćajnih gužvi teško dobiti taksi. Prema tome, nema potrebe za smanjenjem broja taksi vozila, dok se ne uvede dovoljno frekventan javni linijski prevoz putnika u gradskom i prigradskom saobraćaju, koji je u skladu sa potrebama građana Podgorice“, naveo je Vukčević u saopštenju.

On je kazao da su takvu odluku donijeli funkcioneri Demokratske partije socijalista (DPS), čime su pokazali da ne misle na saobraćajne potrebe građana Podgorice.

„Nedopustivo je da gradska vlast ovako utiče na povećanje cijena taksi usluga i tako radi protiv interesa građana Podgorice“, saopštio je Vukčević i dodao da probleme taksi prevoznika treba rješavati na drugi način.

U ovoj kriznoj situaciji, kako je naveo, treba smanjiti dažbine za taksiste i razmotriti njihove žalbe na reprogram poreskih potraživanja i mogućnosti subvencionisanja.

Vukčević je ocijenio da previsoke cijene taksi usluga predstavljaju dodatno opterećenje za građane Podgorice, naročito iz prigradskih naselja i sa niskim primanjima, koji su prinuđeni da koriste tu vrstu prevoza zbog nedostatka autobuskog.

Prema njegovim riječima, javni gradski prevoz u Podgorici nedovoljno razvijen, jer nema dovoljno autobusa, pa se na određenim linijama mora dugo čekati autobus.

„U takvim okolnostima korišćenje taksi vozila ne predstavlja luksuz već neophodnu potrebu, naročito građana u prigradskim naseljima“, zaključio je Vukčević.

Najčitanije