fbpx
NaslovnicaMINA BusinessUkinuta privremena mjera za "Vektru Jakić"

Ukinuta privremena mjera za “Vektru Jakić”

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Privredni sud je ukinuo privremenu mjeru kojom je jednoj od kompanija Dragana Brkovića, “Vektri Jakić”, bilo omogućeno da nastavi sa eksploatacijom šuma u državnom vlasništvu i nakon što je Uprava za šume raskinula koncesioni ugovor, saznaje Pobjeda.

Zahtjev za ukidanje privremene mjere, koju je taj sud odredio u septembru 2019. godine, podnio je prije dvije sedmice Zaštitnik imovinsko pravnih interesa po nalogu Vlade.

To je iniciralo Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, navodeći da je ranija odluka Privrednog suda o određivanju privremene mjere pravno neutemeljena i onemogućava zaštitu javnog interesa, zbog čega država trpi i materijalnu i štetu zbog nemogućnosti da raspolaže i zaštiti šumu kao dobro od opšteg interesa.

“Kod takvog stanja na terenu imamo i situaciju da drvna masa koju je potrebno ukloniti iz šume iz zdravstvenih i sanitarnih razloga ostaje u šumi, što prouzrokuje truljenje i stvara uslove za pojavu i prenamnožavanje štetnih insekata, a na koji način nastaje šteta po državnu imovinu, a prema izvještajima Uprave za šume Pljevlja, radi se o preko 50 hiljada metara kubnih bruto drvne mase”, navodi se u predlogu Ministarstva za ukidanje privremene mjere.

Opravdavnost tog zahtjeva objašnjavaju i time što je nakon donošenja privremene mjere Poreska uprava inicirala uvođenje stečaja u “Vektru Jakić”, a što je, kako navode, shodno koncesionom ugovoru, osnov za raskid ugovora i oduzimanje koncesije.

Ročište za ispitivanje postojanja razloga za uvođenje stečaja u ovu kompaniju zakazano je za sjutra u Privrednom sudu.

“Iz svega toga nedvosmisleno proizilazi da su se stekli uslovi da Vlada reaguje, jer su organi nadležni za zaštitu šuma predmetnom odlukom Privrednog suda spriječeni da ih zaštite, a promijenjene okolnosti pokretanja stečajnog postupka dodatno ukazuju na potrebu urgentnog reagovanja zbog činjenice da dalje negativne posljedice na državnoj imovini prouzrokovane uvođenjem privremene mjere mogu značajno ugroziti vrijednost šumskih resursa na prostoru opštine Pljevlja i održivo gazdovanje tim šumama”, zaključuje se u predlogu Ministarstva koje je Vlada usvojila početkom februara.

Najčitanije

Cekliću produžena suspenzija

Podgorica, (MINA) - Defanzivcu Mladosti, Zvonku Cekliću, produžena suspenzija na još mjesec, zbog učešća...