fbpx
NaslovnicaMINA BusinessUgovorena druga faza uređenja Đalovića pećine vrijedna 2,6 miliona EUR

Ugovorena druga faza uređenja Đalovića pećine vrijedna 2,6 miliona EUR

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Vlada će izdvojiti 2,6 miliona EUR za realizaciju druge faze uređenja unutrašnjosti Đalovića pećine sa pratećim objektima na ulazu, za koju su danas ugovor potpisali predstavnici Uprava javnih radova i podgoričkog preduzeća Permonte.

Iz Vladine Službe za odnose s javnošću saopšteno je da se preduzeće Permonte, kao najpovoljniji ponuđač u postupku javne nabavke, obavezao da radove završi u roku od godinu od uvođenja u posao.

Radovi obuhvataju montažu namjenskih staza i postavljanje specijalnog osvjetljenja, kako bi unutrašnjost pećine bila dostupna turistima, uz istovremeno očuvanje njenih izuzetnih prirodnih vrijednosti i ukrasa.

„Takođe, planirani objekti predstavljaju izlaznu stanicu žičare, sa koje će posjetioci posebnom stazom ulaziti u pećinu. Prva faza uređenja pećine i izgradnje servisnih objekata ispred nje krajem marta ugovorena je sa kompanijom Novi Volvoks, a vrijednost tog dijela posla je dva miliona EUR“, navodi se u saopštenju.

Turistička valorizacija Đalovića pećine predstavlja jedan od najvrednijih projekata Vlade, koji će, kako su objasnili, u potpunosti izmijeniti ovaj dio bjelopoljske opštine i učiniti ga prepoznatljivim u regionu i Evropi. Ugovorena vrijednost svih radova iznosi oko 23 miliona EUR.

„U toku su asfaltiranje i drugi završni radovi na oko 5,7 kilometara dugom putu Bistrica-manastir Podvrh, kao i izgradnja žičare do Đalovića pećine. Za potrebe kompleksa izgrađena je nova trafostanica vrijednosti 1,2 miliona EUR, sa kompletnom pratećom elektroinfrastrukturom“, rekli su iz Vladine Službe za odnose s javnošću.

Oni su dodali da je započeta i gradnja novog mosta na Bistrici, kao dio rekonstrukcije dionice od Gubavča do Bistrice, a ugovorena je i izrada tehničke dokumentacije i gradnja centra za posjetioce na obali Bistrice.

Realizacija tog kapitalnog projekta omogućiće, kako je saopšteno, otvaranje novih radnih mjesta i dati snažan podsticaj privrednom razvoju čitavog sjevernog regiona.

Najčitanije

Perović puštena da se brani sa slobode

Podgorica, (MINA) - Direktorica Agencije za sprječavanje korupcije (ASK) Jelena Perović puštena je da...