fbpx
NaslovnicaGlavna vijestUgovor sa Eksim bankom ističe naredne sedmice

Ugovor sa Eksim bankom ističe naredne sedmice

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Ugovor sa kineskom Eksim bankom o finansiranju izgradnje prioritetne dionice auto-puta Bar-Boljari ističe 14. aprila, nakon čega Crna Gora više neće moći da povlači novac, osim ako se do tada ne potpiše aneks ugovora, pišu Vijesti.

Neprodužavanje tog ugovora je, kako piše list, višestruko štetno za Crnu Gori, jer će u Eksim banci biti zarobljeno oko 128 miliona EUR koje Vlada više neće moći da povuče za gradnju dionice od Podgorice do Mateševa.

Država će platiti penale za nepovučeni novac, a istovremeno će se hitno iz državnog budžeta morati pronaći 128 miliona EUR potrebnih ove godine za završetak radova.

O aneksu ugovora se, prema informacijama Vijesti, pregovara već tri mjeseca, ali nije izvjesno da će biti dogovoreno produženje roka u narednih osam dana.

Problem je nastao jer prethodna Vlada, kada je produžavala rok za izgradnju auto-puta 2019. godine za dodatnih 17 mjeseci, nije produžila i rok iz ugovora o kreditu za povlačenje novca potrebnog za izgradnju.

U toku pregovora sa Eksim bankom crnogorska strana je, prema nezvaničnim informacijama Vijesti, dobila i ponudu jedne druge kineske finansijske institucije, koja je željela da otkupi dug Crne Gore prema Eksim banci za duže, ali skuplje uslove otplate.

Ova mogućnost više nije vjerovatna, ali postoji teoretska šansa da Eksim banka svoje potraživanje od Crne Gore, u slučaju bilo kakvog kašnjenja, proda nekom drugom.

Ugovor sa Eksim bankom potpisan je u oktobru 2014. godine, ali je stupio na snagu 14. aprila 2015, sa mogućnošću da se odobreni kredit od 944 miliona USD povlači u narednih šest godina.

Na naplatu ove godine do jula stiže i prva polugodišnja rata za dionicu auto-puta od oko 49,3 miliona EUR. Sljedeća rata stiže na naplatu u januaru naredne godine, pa opet u julu.

Najčitanije