fbpx
NaslovnicaMINA BusinessUgostitelji traže hitan dogovor sa nadležnima

Ugostitelji traže hitan dogovor sa nadležnima

Nikšić, (MINA-BUSINESS) – Vlasnici ugostiteljskih objekata i njihovi zaposleni u Nikšiću iskazali su javni protest ispred zgrade Opštine u pet minuta do 12 sati ogorčeni odlukom nadležnih da zatvore njihove lokale, dok rade ostali trgovinski centri, kladionice i teretane.

U ime oko 100 okupljenih vlasnika, njihovih zaposlenih i porodica, Pero Miljanić, rekao je da oni podržavaju mjere Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti (NKT), ali da je odluka o zatvaranju ugostiteljskih objekata u Nikšiću donijeta jednostrano, bez ikakve konsultacije sa ugostiteljima.

“Oko 200 ugostiteljskih objekata u Nikšiću može da radi uz poštovanje propisanih mjera. Nadležni moraju u razgovoru sa nama naći rješenje, inače ćemo svi otvoriti lokale i početi da radimo uz poštovanje mjera, koje neće ugrožavati epidemiološku situaciju”, kazao je Miljanić koji je vlasnik hotela Vukov most i restorana i roštilja Merak, u kojima zapošljava oko 30 radnika.

Prema njegovim riječima, svi u gradu rade, počev od trgovinskih centara, kladionica i teretana, a ugostitelji su najpogođeniji.

“Zahtijevamo hitan sastanak i da se pronađe zajedničko rješenje sa predstavnicima Opštine i NKT-a. Svi objekti koji ne poštuju mjere neka budu zatvoreni, bilo o kome da je riječ, jer naši restorani i kafeterije ne mogu biti izvor zaraze”, rekao je Miljanić.

On je kazao da inspekcije moraju da rade svoj posao i da utvrde ko ne poštuje mjere i natjera ih kaznama na poštovanje, a ne da svi snose odgovornost.

Zaposlena u hotelu Yugoslavia, Maša Vujović, ocijenila je da je mjerama NKT-a poslovanje ugostiteljske branše dovedeno u pitanje, kao i ostanak na poslu zaposlenih.

”Samo mi ispaštamo i plašim se da ću ostati bez posla, jer prihoda nema. Ispoštovaćemo mjere, ali to treba da svi urade, jer mnogi građani se ne pridržavaju propisanog, za razliku od našeg hotela gdje se striktno primjenjuju”, rekla je Vujović.

Vlasnik lokala Room 56 i muzičar, Dalibor Petković, rekao je da su se okupili da iskažu nezadovoljstvo zbog donesenih mjera, jer nijesu krivi što je teška epidemiološka situacija.

”Sačekaćemo da vidimo dalje odluke nadležnih, jer i mi moramo od nečega da živimo. Govorim i u ime muzičara, i ugostiteljima, a jedina smo branša koja je najviše pogođena kroz cio period epidemije i treba da nam se pomogne, ali ne kao prošli put”, rekao je Petković.

Prema njegovim riječima, u vrijeme prvog talasa epidemije nijesu dobili pomoć Opštine, za razliku od države, već više praznu priču, jer su bili oslobođeni takse u iznosu od tri EUR i neplaćanja zakupa terasa u vrijeme kada nijesu radili tokom karantina.

Petković je naveo da kao muzičar dobro zna, jer je svirao po lokalima u cijeloj Crnoj Gori, da samo u deset odsto slučajeva ugostitelji nijesu ispoštovali mjere.

”U našem lokalu radi pet zaposlenih i nikoga nećemo otpustiti, borićemo se, pa šta bude”, rekao je Petković.

Konobar u lokalu Propaganda, Vasilije Grgur, rekao je da njegova porodica nema drugih primanja osim te plate, a sada u ovoj situaciji može lako ostati bez posla.

”I u prvom talasu korone bili smo zatvoreni dva i po mjeseca, a 90 odsto ljudi u Crnoj Gori živi od ovog posla. Mislim da nijesmo krivi za ovakvo stanje”, rekao je Grgur.

Ugostitelji i zaposleni su kazali da njihovi dalji potezi zavise hoće li nadležni imati sluha da čuju i njihovu stranu priče i pronađu dogovor i pitali na osnovu čega su nadležni zaključili da su njihovi lokali krivi za širenje epidemije.

Prema novim mjerama NKT-a, na predlog Instituta za javno zdravlje (IJZ), od danas moraju biti zatvoreni ugostiteljski objekti u nekoliko gradova, među kojima i u Nikšiću, a zabranjuje se i kretanje od 22 sata do pet ujutro, kao i kućne posjete.

Najčitanije

Danas predstavljanje Agrobudžeta

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Predstavnici Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, predstaviće danas Agrobudžet za ovu...