fbpx
NaslovnicaMINA BusinessUbrali 14,4 miliona kilograma vinskog grožđa

Ubrali 14,4 miliona kilograma vinskog grožđa

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Plantaže su za nešto više od dva mjeseca berbe ubrale 14,4 miliona kilograma vinskog grožđa, saopštio je Pobjedi direktor vinogradarsko-voćarske proizvodnje Dušan Kankaraš i dodao da su generalno zadovoljni.

“Berba je po mnogo čemu bila drugačija od ostalih zbog pandemije Covida-19, nedostatka radne snage i nepovoljnih meteoroloških uslova. Imajući to u vidu, uspjehom smatramo činjenicu da smo očuvali zdravstveno stanje vinograda, obezbijedili kontinuitet proizvodnje i u podrume smjestili 14,4 miliona kilograma vinskog grožđa”, kazao je Kankaraš Pobjedi.

On je podsjetio da je berba vinskog grožđa počela 7. avgusta branjem sorte šardone za proizvodnju pjenušavih vina, a vranca 26. avgusta.

“Berbu vinskog grožđa smo završili ovih dana. U odnosu na prethodnu godinu ostvaren je sličan prinos vinskih sorti, dok je prinos stone sorte bolji”, rekao je Kankaraš i objasnio da su u istom prošlogodišnjem ubrali 14,93 miliona kilograma vinskog i 861,6 kilograma stonog grožđa, a ove godine 14,4 miliona kilograma vinskog i 1,6 miliona kilograma stonog.

Vinograd na Ćemovskom polju ima 2,09 hiljada hektara vinskog i 138 hektara stonog grožđa. Ove godine u berbi je učestvovalo 500 radnika, od čega 300 iz Srbije i Makedonije, a 200 iz Crne Gore.

“Kombajnima smo obrali osam miliona kilograma vinskih sorti, a radnici su obrali oko šest miliona kilograma. Pred ovu sezonu smo, znajući da ćemo imati problem sa radnom snagom, nabavili još jedan kombajn, što je uz postojećih pet bilo dovoljno da se obere 1,1 hiljada hektara vinograda”, naveo je Kankaraš i naglasio da berba vinskog grožđa nije kasnila.

Najčitanije