fbpx
NaslovnicaMINA BusinessU toku realizacija kapitalnih projekata vrijednih oko pet miliona

U toku realizacija kapitalnih projekata vrijednih oko pet miliona

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Vlada i Uprava javnih radova na području Plava trenutno realizuju investicije u vrijednosti oko pet miliona EUR, koje predstavljaju nastavak unapređenja saobraćajne, ekološke i komunalne infrastrukture, u cilju povećanja kvaliteta života građana.

Iz Uprave je saopšteno da je na više lokacija angažovana mehanizacija crnogorskih građevinskih preduzeća, tako da se za kompletnu plavsku opštinu može reći da je poprimila izgled velikog gradilišta.

Rekonstrukcija trga u Ulici Racina čaršija, vrijedna pola miliona EUR, praktično je završena, a preostale finalne radove nikšićka firma LD Gradnja okončaće do kraja ove sedmice.

“Trg se nalazi ispred osnovne i srednje škole i obuhvata površinu od blizu četiri hiljade metara kvadratnih. Njegovom izgradnjom djeca i svi građani Plava dobili su reprezentativnu lokaciju za igru, druženje i organizaciju raznih priredbi i događaja”, navodi se u saopštenju.

Plato sadrži prostor u obliku amfiteatra, pješačku zonu i dječije igralište. Za popločavanje je korišćen prirodni kamen, otporan na habanje, udar i niske temperature, a formirani su i novi drvoredi dekorativnih biljaka.

“Asflatiranje oko 600 metara Prnjavorske ulice završeno je proteklih dana, u okviru druge faze realizacije projekta, za koju je Vlada opredijelila oko 400 hiljada EUR”, precizirali su iz Uprave.

Izvođač je preduzeće Putevi Bar, a projektom su obuhvaćeni i potporni zidovi, nove elektroinstalacije, ograda za pješake i saobraćajna signalizacija. U prvoj fazi izgrađena je atmosferska i fekalna kanalizaciona mreža.

“U toku je priprema za asfaltiranje Ribarske ulice, jedne od najprometnijih na teritoriji plavske opštine, u dužini od 550 metara, za koju je Uprava javnih radova sa Putevima Bar potpisala ugovor u vrijednosti oko 300 hiljada EUR”, dodaje se u saopštenju.

Iz Uprave su kazali da su već završeni radovi na atmosferskoj kanalizacionoj mreži i elektroinstalacijama.

“Očekuje se da narednih dana kompletna dionica bude spremna za završne asfalterske radove, nakon čega slijedi postavljanje saobraćajne signalizacije i drugih pratećih elemenata, u cilju kvalitetnije putne povezanosti i veće bezbjednosti svih učesnika u saobraćaju”, rekli su iz Uprave.

Jedan od najvećih i najzahtjevnijih infrastrukturnih projekata na sjeveru države svakako je rekonstrukcija puta Plav – Vojno selo – Gusinje, u vrijednosti oko 3,5 miliona EUR.

“Na nešto više od kilometar buduće moderne saobraćajnice iz pravca Plava završeni su zemljani radovi i postavljeni trotoari, a očekuje se da uskoro bude prevučen i asfaltni sloj”, navodi se u saopštenju.

Nedavno su počeli radovi na preostalih devet kilometara, za koje je takođe angažovano preduzeće Putevi Bar, sa rokom završetka posla od 18 mjeseci, ukoliko ne dođe do nepredviđenih otežavajućih okolnosti.

“U cilju unapređenja uslova života mještana, u naselju Komarača u toku je sanacija velike “divlje” deponije, koja će riješiti pitanje višegodišnjeg zagađenja životne sredine”, rekli su iz Uprave.

Vrijednost radova na toj lokaciji je, kako se zaključuje, više od 250 hiljada EUR, uz sufinansiranje crnogorske Vlade i slovenačkog Centra za međunarodnu saradnju i razvoj.

Najčitanije

Omladinci ubjedljivi na Malti

Podgorica, (MINA) - Omladinska fudbalska reprezentacija Crne Gore upisala je i drugi trijumf u...