fbpx
NaslovnicaMINA BusinessU Tehnopolisu otvorena laboratorija vrijedna oko 130 hiljada EUR

U Tehnopolisu otvorena laboratorija vrijedna oko 130 hiljada EUR

Nikšić, (MINA-BUSINESS) – Biotehnološka laboratorija (Biolab) za podršku razvoju agrobiznisa, vrijedosti oko 130 hiljada EUR, otvorena je danas u Inovaciono-preduzetničkom centru (IPC) Tehnopolis u Nikšiću.

Potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja, Milutin Simović, kazao je da Vlada, otvaranjem Biolab-a, nastavlja da unapređuje servise neophodne za savremeni razvoj poljoprivredne proizvodnje i prerađivačkog sektora.

Laboratorija je opremljena sa savremenom opremom za analize mikroorganizama u hrani i kvaliteta zemljišta, što će omogućiti kontrole bezbjednosti i kvaliteta tokom procesa proizvodnje i prerade, kao i gotovih proizvoda. Za njeno opremanje sredstva je obezbijedila Vlada u saradnji sa Svjetskom bankom kroz MIDAS 2 projekat.

“Ulaganje u savremene laboratorijske kapacitete doprinijeće i jačanju naše naučne infrastrukture neophodne za naučno zasnovani razvoj i inovacije u poljoprivredi. Samo primjenom nauke i tehnologije u poljoprivredi, možemo ostvariti brze i snažne razvojne prodore u dugom roku”, rekao je Simović na otvaranju laboratorije, u okviru radne posjete Nikšiću.

On je kazao da inovacije u oblasti poljoprivrede treba da budu garancija održivosti projekata i najavio da će ih država pomoći kroz novouspostavljeni Fond za podršku inovativnosti.

Simović je, govoreći o trećem posebnom paketu podrške privredi, podsjetio da će Vlada kreirati i koncept konkretnih razvojnih projekata u poljoprivredi.

”Takvi projekti, koje smo već definisali, biće nove šanse za proizvođače i preduzetnike, generatori ekonomskog rasta i novih radnih mjesta i načini za smanjenje uvozne zavisnosti. Sektor inovacija treba da iskorači iz okvira samo akademskog i pokaže svoju praktičnost, kroz uključenost u konkretne projekte”, rekao je Simović.

Razvoj crnogorske poljoprivrede, kako je ocijenio, moguće je ostvariti ako se razmotre radikalniji reformski programi i promijeni način razmišljanja.

Simović je naveo primjer Izraela u kojem je površina poljoprivrednog zemljišta skoro ista ili i manja nego u Crnoj Gori, ali je u toj državi poljoprivredna proizvodnja 54 puta veća.

«Ključ leži u primjeni nauke i tehnologije u razvoju poljoprivrede u Izraelu, kao tački prodora u dugom roku. Crna Gora će, zbog toga, svoje buduće napore u razvoju poljoprivrede fokusirati na primjenu nauke i tehnologije, što će omogućiti prodorni razvoj”, najavio je Simović.

Predstavnica Svjetske banke i vođa projekta MIDAS 2, Silvia Mauri, koja se uključila putem video linka, ocijenila je da unapređenje kapaciteta laboratorije u Tehnopolisu predstavlja podršku poljoprivrednicima iz sjeverozapadnog regiona Crne Gore kojima je na taj način omogućeno korišćenje kapaciteta Savjetodavne službe u poljoprivredi.

„Ta podrška je potrebna crnogorskim proizvođačima, kako bi unaprijedili konkurentnost svojih proizvoda, ispunili standarde kvaliteta, pristupili tržištu Evropske unije (EU), što je jedan od ciljeva MIDAS 2 projekta», rekla je Mauri.

To je, prema njenim riječima, u suštini podrška agrobiznisu kroz pružanje obuke, tehničkih savjeta i kritičnih informacija za proizvodnju i unakrsnu usaglašenost propisa iz oblasti očuvanja životne sredine, javnog i zdravlja životinja, kao i njihove dobrobiti.

Predsjednik Opštine Nikšić, Veselin Grbović, kazao je da je nova laboratorija koncipirana da pruži podršku poljoprivrednim proizvođačima zasnovanu na nauci i inovativnosti, kako bi se dobio što kvalitetniji proizvod, koji bi konkurentan i na međunaroddnom tržištu.

”Ovo je još jedan dokaz da partnerstvo državnih i lokalnih institucija daje sjajne rezultate u svim oblastima, kao i da je Tehnopolis postao respektabilno mjesto za razvoj novih ideja i projekata”, ocijenio je Grbović.

Izvršni direktor ITC Tehnopolisa, Ratko Bataković, kazao je da je Biolab, kojim se zakoružuje set novih mjera podrške, nazvan pametni i zeleni rast.

On je podsjetio da su prethodnu poslovnu godinu u Tehnopolisu završili veoma uspješno i sva očekivanja premašili po svim parametrima.

“Tehnopolis danas ima 21 zaposlenu mladu osobu i još desetak angažovanih eksperata, realizuje 17 EU projekata, obezbijedio je skoro četiri miliona EUR iz EU i drugih fondova, pružio podršku za više od 50 firmi i sa svojim stanarima generisao više od 200 radnih mjesta za mlade Nikšićane”, rekao je Bataković.

On je najavio da je Biolab prva od tri laboratorije koje će značajno ubrzati razvoj mnogih segmenata lokalne i nacionalne privrede, poljoprivrede, turizma, metalne i drvne industrije.

Najčitanije