fbpx
NaslovnicaMINA BusinessU septembru neophodna nova podrška turizmu

U septembru neophodna nova podrška turizmu

Herceg Novi, (MINA-BUSINESS) – Kratkoročne mjere za pomoć turizmu dovoljne su da se sačuva turistička supstanca, ali će u septembru biti neophodna nova podrška, ocijenili su profesor na Fakultetu za biznis i turizam, Ivo Županović i vlasnik Casa del Mare, Nikola Milić.

Oni su ocijenili da je Vladin treći paket mjera za podršku privredi i građanima, konkretno turističkom sektoru, stimulativan za održavanje likvidnosti i turističkog prometa, čemu treba da doprinese i smanjenje poreza na usluživanje hrane i pića.

Županović je rekao da treći paket mjera generiše dva pravca – održanje likvidnosti i turističkog prometa, prenosi Radio Jadran.

„U okviru prvih mjera mislim da je pogođeno sa tim produženjem grejs perioda i pokrićem kamatne stope. Kada je riječ o likvidnosti, vidimo da je kamatna stopa pokrivena na nekom nivou od 80 odsto, što je tri odsto kamate. To je opet jedan stimulativan dio kada je riječ o likvidnosti generalno, operativnim troškovima i pokriću zarada u ugostiteljsko turističkom sektoru u određenom procentu“, kazao je Županović.

On, međutim, smatra da će nakon sezone ponovo morati da se razmišlja o podršci turizmu, jer će i u tom periodu promet biti minimalan.

Županović je podsjetio da je još u aprilu rekao da će ovo biti godina apsolutnog održanja turističke supstance, a nikako godina u kojoj će se ostvarivati profit.

“Sa druge strane, mjere koje vidimo u nekom dijelu fiskalnog zahvatanja, kao stimulativno sniženje poreza na dodatu vrijednost (PDV) na godinu, bih preporučio da se produži, jer je sigurno da se turistička privreda neće tek tako oporaviti”, tvrdi Županović.

Prema njegovim riječima, ono što je jako bitno sa aspekta poboljšanja turističkog prometa jeste pomoć turoperatorima i turističkim agencijama.

“Mđeutim, o razmjerama efikasnosti te mjere moći ćemo da govorimo tek kada bude uspostavljen turistički promet“, dodao je Županović.

Milić je ocijenio da su Vladine mjere detaljno pripremane i studiozno donesene.

„Na osnovu ovih mjera vjerujem i dalje u nešto što sam se trudio da podstaknem, a to je da crnogorski turizam ima izuzetno veliku priliku nakon korone”, rekao je Milić.

On smatra da će se struktura putovanja znatno mijenjati i da Crna Gora, ako bude pametna, to može da iskoristi.

“Posebno me raduju ove dugoročne mjere i mislim da je Vlada stvari sagledala na pravi način, upravo na način po kojem i ubuduće Crna Gora treba da prosperira kroz turizam“, naveo je Milić.

On je saopštio da raduje činjenica da će porez biti sedam odsto na usluživanje hrane i pića.

“Takođe me raduje subvencija kamata za grejs period za investicione kredite i njihov reprogram, kao i subvencija kamata do 80 odsto za sredstva za likvidnost i obrtna“, zaključio je Milić.

Najčitanije