fbpx
NaslovnicaMINA BusinessU septembru naplaćeno skoro 98 miliona EUR

U septembru naplaćeno skoro 98 miliona EUR

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Poreska uprava (PU) je tokom septembra naplatila bruto iznos od 97,79 miliona EUR, što je 15 miliona EUR iznad plana za taj mjesec, izrađenog po rebalansu budžeta zbog pandemije Covid-19.

Iz PU je saopšteno da je ta naplata bila pet miliona EUR ili četiri odsto ispod ostvarenja iz septembra prošle godine.

“U strukturi ostvarene naplate sve vrste prihoda, osim poreza na dodatu vruijednost, zabilježile su rast kako u odnosu na plan, tako i u odnosu na septembar prošle godine, što predstavlja ohrabrujući podatak s obzirom na izazove uzrokovane pandemijom koronavirusa”, kazali su iz PU.

Kod naplate poreza na dobit pravnih lica u septembru je ostvaren rast od čak 66 odsto, pa je po tom osnovu naplaćeno 3,2 miliona EUR.

Iz PU su naveli da je tokom septembra po osnovu poreza na dohodak fizičkih lica naplaćeno 16,78 miliona EUR, dok je po osnovu doprinosa za obavezno socijalno osiguranje prihodovano 49,45 miliona EUR.

Rast naplate od 23 odsto, odnosno 700 hiljada EUR, zabilježen je kod koncesionih naknada, pa je po tom osnovu naplaćeno 3,64 miliona EUR.

“Kada je u pitanju naplata poreza na dodatu vrijednost (PDV), kod koga je već u avgustu zabilježen značajan pad u odnosu na prošlu godinu, u septembru je po osnovu te vrste poreza ostvarena naplata u iznosu od 21,74 miliona EUR, što je 14 miliona EUR, odnosno 39 odsto manje nego prošle godine, kao posljedica drastičnog pada prometa u svim djelatnostima”, objasnili su iz PU.

PU je, kako su saopštili, od početka godine ostvarila ukupnu bruto naplatu u iznosu od 804 miliona EUR, što je 39 miliona EUR više od plana po rebalansu, odnosno 44 miliona EUR ispod prošlogodišnjeg ostvarenja.

“S obzirom na Vladin program podrške privredi u vidu subvencioniranja dijela bruto zarada, na koji imaju pravo poreski obveznici koji nemaju zaostalih poreskih potraživanja, a koji će biti nastavljen radi prevazilaženja posljedica ekonomske krize izazvane pandemijom, PU očekuje da će se stepen poreske discipline i dobrovoljnog poštovanja poreskih propisa zadržati na zadovoljavajućem nivou i u narednom period”, zaključuje se u saopštenju.

Najčitanije