fbpx
NaslovnicaMINA BusinessU Podgorici za sedam mjeseci 24,66 hiljada turista

U Podgorici za sedam mjeseci 24,66 hiljada turista

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – U Podgorici je za prvih sedam mjeseci boravilo 24,66 hiljada turista, što je 74 odsto manje u odnosu na isti prošlogodišnji period, pokazuju zvanični podaci.

Turisti su ostvarili ukupno 47,43 hiljade noćenja ili 70 odsto manje u odnosu na uporedni period, pišu Dnevne novine.

Trenutno, najviše turista u glavnom gradu je iz zemalja regiona – Srbije, Bosne i Hecegovine (BiH), Hrvatske, Sjeverne Makedonije, Slovenije, kao i iz Francuske, Njemačke, Turske.

Iz Turističke organizacije (TO) Glavnog grada su tom dnevnom listu kazali da Podgorica nema izraženu sezonalnost, te da se nadaju povoljnijoj epidemiološkoj situaciji u narednom periodu, očekujući poboljšanje turističkog prometa, a samim tim i svih turističkih pokazatelja do kraja godine, kada grad bilježi najveću posjećenost.

Oni su saopštili da je turizam jedna od najpogođenijih privrednih grana u svijetu u toku pandemije virusa, pa su posljedice evidentne kako u Crnoj Gori, tako i u Podgorici.

“Višemjesečno zatvaranje granica, nemogućnost, a zatim i strah od putovanja, doveli su do negativnih rezultata kad je u pitanju turistička sezona. Evidentan negativan trend posjeta i noćenja u ovoj godini naročito je primjetan imajući u vidu činjenicu da su prethodne četiri godine u glavnom gradu bile rekordne po svim turističkim pokazateljima”, kazali su iz TO Podgorica.

Zvanični podaci o turističkom prometu u glavnom gradu, za prethodni četvorogodišnji period, govore da se broj turista u periodu od 2016. godine do prošle uvećao 85 odsto, dok je broj ostvarenih noćenja za isti period porastao 69 odsto.

Ovaj period koristi se za promociju destinacije putem online kanala komunikacije, pa je TO Podgorica svakodnevnim objavama na Facebook i Instagram nalozima predstavljala sve atrakcije, lokalitete i aktuelnosti iz grada.

“Shodno aktuelnoj kampanji Nacionalne turističke organizacije (NTO) U društvu prirode stavili smo akcenat na prirodne atrakcije, kojim Podgorica obiluje – rijeke, jezera, panoramske, pješačke, biciklističke staze i drugo, a koje su atraktivne i dostupne domaćim gostima i sugrađanima”, rekli su iz TO Podgorica.

Takođe, ovaj period je iskorišćen i za izradu promotivnog materijala. Odrađeni su novi katalozi i urađena nova foto arhiva grada.

Najčitanije