fbpx
NaslovnicaMINA BusinessU Podgorici smanjuju broj taksi vozila za 96

U Podgorici smanjuju broj taksi vozila za 96

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – U Podgorici trenutno ima 966 taksi vozila, dok je optimalan broj 870, zbog čega bi trebalo sprovesti model kojim će se uvesti promjene u skladu sa praksom modernih gradova, saopštila je sekretarka Sekretarijata za saobraćaj Glavnog grada, Lazarela Kalezić.

Prema ovogodišnjem programu organizovanja auto-taksi prevoza na teritoriji Glavnog grada, koji je donio gradonačelnik Ivan Vuković, optimalan broj taksi vozila za Podgoricu je 870, piše Dan.

Kalezić je objasnila da smanjenje broja taksi vozila u gradu ne znači da će neko izgubiti stečeno pravo.

“To ne znači da će neko izgubiti stečeno pravo, ali ukoliko poslenici u ovoj oblasti odustanu od obavljanja ove djelatnosti ili odu u penziju, njihove licence neće biti ustupane novim djelatnicima koji za poslovanje koriste vozila na konvencionalno gorivo”, rekla je Kalezić.

Prema njenim riječima, to je uvod u još jednu novinu u programu, a to je definisanje te vrste javnog prevoza kao efikasnog, bezbjednog ali i prevoza koji neće ugrožavati životnu sredinu.

Kalezić je saopštila da se kod utvrđivanja osnovnih ciljeva razvoja grada i definisanja gradske politike prema problemu auto – taksi prevoza, krenulo od postojećeg stanja u toj djelatnosti, uz puno uvažavanje svih specifičnosti.

“U analizi auto-taksi prevoza u sistemu javnog prevoza, korišćena su iskustva iz okruženja, jer je definisanje potrebnog broja taksi vozila problem ne samo Podgorice, već velikog broja drugih većih gradova”, navela je Kalezić.

Kako je objasnila, kao pokazatelj se uzima broj taksi vozila na hiljadu stanovnika koji je na primjer u Zagrebu 1,68, u Ljubljani 1,87, a u Beogradu 4,68.

“U ovom trenutku ukupan broj važećih auto – taksi vozila u Podgorici je 966, što kad se stavi u kontekst broja stanovnika daje rezultat 5,2 vozila na hiljadu stanovnika. Poređenjem sa brojem taksi vozila u drugim gradovima dovodi do zaključka njihov broj na ulicama Podgorice veliki i nameće potrebu da se sprovede određeni model kojim će se uvesti promjene u skladu sa standardima i praksom modernih gradova Evrope”, poručila je Kalezić.

Uzimajući sve to u obzir, programom je definisan kao optimalan broj taksi vozila 870.

Najčitanije