fbpx
NaslovnicaMINA BusinessU Plantažama pregovaraju o smanjenju plata do 30 odsto

U Plantažama pregovaraju o smanjenju plata do 30 odsto

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Menadžment 13. Jul Plantaže pokušava da dobije saglasnost Sindikata da aprilske zarade budu smanjene do 30 odsto, zbog uticaja na poslovni rezultat izazvanog epidemijom koronavirusa.

Iz kompanije navode da im nova kriza značajno utiče na poslovanje, kao i da se traži rješenje i za plate da bi se izbjegla otpuštanja, prenose Vijesti.

Prema informacijama Vijesti, Sindikat za sada na to nije pristao.

Sličan sporazum u toj državnoj firmi sa oko 630 zaposlenih sa Sindikatom je potpisan prošle godine, kada su zarade u oktobru smanjenje za oko sedam odsto.

Pregovori sa menadžmentom traju, a razlog za nezadovoljstvo radnika bilo je i to što je februarska plata isplaćena u petak, sa dvije sedmice zakašnjenja.

Finansijski izvještaj kompanije za prošlu godinu još nije objavljen, a gubitak za devet mjeseci iznosio je 1,4 miliona EUR.

Zbog aktuelne situacije nastale zbog epidemije koronavirusa, iz menadžmenta Plantaža kažu da se i njihova kompanija u ovom periodu susreće sa smanjenom poslovnom aktivnošću, usporenim prilivima i padom prihoda.

“Kao i ukupna svjetska ekonomija, i naša komapanija se u ovom periodu susreće sa smanjenom poslovnom aktivnošću, usporenim prilivima i padom prihoda, iz tog razloga je došlo do kašnjenja isplate posljednje plate”, objasnili su iz menadžmenta.

Oni su dodali da je plata isplaćena u petak i problem je na taj način prevaziđen.

Krajem prošle sedmice, prije posljednje isplate plata, Vijest su pitale predsjednicu Sindikata Plantaža, Anku Knežević, da li je tačno da februarska zarada još nije isplaćena i da li uprava traži da se zarade počev od aprilske smanje za 30 odsto, ali nije konkretno odgovorila.

“Nemam komentar. Ne želim da blatim firmu i radnike”, kazala je Kneževićeva.

Iz kompanije navode da nova kriza ima značajan uticaj na njihovo poslovanje, zbog čega su pokrenuli pregovore sa sindikatom o mogućem smanjenju zarada. U odgovoru nijesu precizirali procenat smanjenja.

“Svjesni obaveze za očuvanjem istorijske vizije naših osnivača, kao i aktuelnog trenutka u kome se nalazi cijeli svijet, a razmišljajući o budućnosti svjetske ekonomije i nadolazeće recesije, tražeći održivo mjesto naše kompanije u ovoj ekonomiji, vlasnici, menadžment i zaposleni 13. jul Plantaže, zajedno traže rješenje u ekonomisanju svim resursima pa i platnim fondom, kako bi se izbjegle mogućnosti otpuštanja radnika i zadržala kadrovska esencija kompanije, u ovim otežanim uslovima poslovanja”, saopšteno je iz Plantaža.

Oni su dodali da su u toku i pregovori sindikata, vlasnika i menadžmenta, u cilju definisanja cjelokupnog i sveobuhvatnog paketa mjera koje će pomoći kompaniji i njenim zaposlenima, da se na najbolji način i sa što manje posljedica prevaziđe novonastala situacija.

U nekoliko kompanija su u toku pregovori uprava i sindikata o smanjenju zarad. U Luci Bar je potpisan sporazum pa će ima aprilska zarada biti umanjena za deset odsto, majska za 15, a ako kriza potraje – junska za 20 odsto.

Iz menadžmenta kompanije navode da postojeće ekonomske mjere Vlade već daju rezultate, a očekuju da će nove najavljene mjere da dodatno olakšaju prevazilaženje krize izuzetno prenapregnutoj privredi.

Oni su napomenuli, takođe, da štite kadrovski i proizvodni potencijal u uslovima borbe od koronavirusa.

“Poštujući i pridržavajući se preporuka Vlade i Nacionalnog koordinacionog tijela najveći dio naših zaposlenih je sa svojim porodicama, kod kuće. U ovoj situaciji, zdravlje i život naših zaposlenih su prioritet, a poslovna aktivnost je smanjena na neophodni minimum”, naveli su iz menadžmenta.

Oni su objasnili da im je cilj da sačuvaju proizvodnju, kao i da se sve agrotehničke mjere u vinogradima i voćnjacima sprovedu na vrijeme i u zadatim agrorokovima.

“Poljoprivredna proizvodnja ne poznaje termin kriza i virus i stoga se sva sredstva i napori, trenutno, ulažu u primarnu proizvodnju i očuvanje resursa, kako bi po završetku ove krize nesmetano nastavlil sa radom”, zaključili su iz menadžmenta.

Najčitanije